Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pärinän keskellä on vaikea saada unta

Sipoon tämänkin kesän kuumin keskustelunaihe on ainakin sosiaalisen median ja toimitukseen tulleen palautteen perusteella kiistaton. Kuntalaisten yöunta häiritsevien mopoilijoiden joukko.

Mopot pärisevät pitkin kylän rattia lähes vuoden ympäri, mutta kesäaikaa niiden melu häiritsee tavallista isompaa joukkoa asukkaiden yrittäessä nukkua ikkunat auki.

Halutessaan yksi mopoilija pystyy terrorisoimaan kokonaista asuinaluetta, kuten on käynyt esimerkiksi Nikkilän Jokipuistossa.

Pelkät lausunnot ja hyväksyvät päännyökkäykset eivät kuitenkaan riitä.

Pärinästä on kärsitty myös Söderkullassa, jossa tilanne kärjistyi heinäkuun toisella viikolla kun unettomiin öihin kyllästynyt asukas käytti kiinniotto-oikeuttaan mopoilijaan voimakeinoin. Tapauksesta esitutkinnan käynnistänyt poliisi kiirehti Sipoon Sanomien haastattelussa (SiSa 21.7.2022) muistuttamaan, ettei omatoimiseksi järjestyksenvalvojaksi ole syytä ryhtyä vaan paikalle kannattaa aina kutsua poliisi soittamalla hätäkeskukseen.

Myös nuoret itse ovat ottaneet kantaa tulenaran tilanteen ratkaisemiseksi. Yhdeksi ratkaisuksi on ehdotettu moposuoraa, eli laillista ajopaikkaa. Nuorisovaltuusto jätti asiasta aloitteen kunnanhallitukselle marraskuussa 2020. Sen jälkeen aloite on kiertänyt lausuntokierroksella eri poliittisissa valiokunnissa ja jaostoissa.

Pelkät lausunnot ja hyväksyvät päännyökkäykset eivät kuitenkaan riitä. Niillä ei vielä vauhdittamaan konkreettisen ajopaikan saamista ja nuorten harrastusmahdollisuuksien parantamista.

Tarvitaan päätöksiä ja määrärahaa. Moposuorasta näistä kumpaakaan ei vielä ole.

Toivottavasti moposuoran edistäminen nähdään esityslistoilla kun paikallispoliitikot palaavat kokouspöytien ääreen. Päätös tulisi tehdä pian, sillä lupapäätöksissä ja selvitystöissä arvioidaan vierähtävän vähintään pari vuotta. Epäilen, että monen kuntalaisen laskujen mukaan se tarkoittanee vielä liian montaa unetonta kesäyötä.

Ensi viikolla alkavien koulujen myötä yöllinen ajelu rauhoittunee. Sitä ennen, ja mahdollisen moposuoran avaamisen jälkeenkin, häiritsevän pärinä lopettamisessa vastuunkanto on selvä. Se kuuluu sinne, minne lähes kaikki alaikäisten lasten asiat kuuluvat. Vanhemmille ja huoltajille.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien päätoimittaja