Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Voisiko Kerava-Sipoo-alueelle saada pienydinvoimalan?

Sähkö on merkitykseltään kuin ilmaa jota hengitämme. Vaikka Keravan Energian sähkönsiirtohinta on Suomen edullisin, itse sähköenergia on kallista. Sähkön hinta on myös aivan liian epävakaa ottaen huomioon, kuinka tärkeää se on.

Venäjä on juuri nyt pääsyyllinen, mutta suuri syntinen on myös Saksa. Saksan energiapolitiikkaa voidaan luonnehtia järjettömäksi. Sen takana ovat pitkälti vihreät, vaikka Suomessa vihreät alkavat olla ydinvoimamyönteisiä. Ilmastonlämpenemisestä tuli uhka, mutta silti Saksa alkoi korvata puhdasta ydinvoimaa hiilidioksidia päästävällä maakaasulla.

Kun Venäjä kävi sotaa Euroopassa, Saksa luotti Nord Stream -kaasuputkiin ja luopui edelleen ydinvoimasta. Nyt maa lisää kivihiilen käyttöä, mutta ei ydinvoimaa, joka olisi päästövapaata.

Niin kauan kuin Saksa korvaa ydinvoimaa maakaasulla ja kivihiilellä, ikäviä ilmastotoimia Suomessa on vaikea perustella. Mitkään Saksan tai EU:n selitykset eivät kelpaa.

Suomen on mahdollista tuottaa oma sähkönsä ja hallita hintoja. Tämä tapahtuu seuraavasti: perustetaan pienydinvoimaloita. Otetaan turve täysimääräisesti käyttöön määräajaksi. Perustetaan Vuotoksen tai Kollajan tekoaltaat ja rakennetaan 1–2 vesivoimalaa tuottamaan säätövoimaa tuulivoimaloille.

Pienydinvoimalat ovat riskittömämpiä perustaa (vrt. Olkiluoto 3). Niitä voi olla samalla tontilla useampia, jolloin mm. huolto helpottuu ja voimaa voidaan säätää käytännöllisesti.

Sarjatuotanto vaikuttaisi myönteisesti hintaan, toimitusvarmuuteen ja laatuun. Bonuksena Hanhikiven aluetta voisi ehkä hyödyntää pienydinvoimaloilla.

Näillä kolmella toimenpiteellä Suomi ratkaisisi energiaongelmat, lisäisi työllisyyttä ja elinvoimaa koko maassa, eikä olisi niin riippuvainen energian tuonnista.

Kerava–Sipoo-alueella voisi alkaa tutkia mahdollisuutta saada pienydinvoimala käyttöön ensimmäisten joukossa, vaikka koelaitoksena.

Sähköpörssi pitäisi kyseenalaistaa. Sen olemassaolo alkaa kuulostaa päivä päivältä yhä erikoisemmalta. Ei hengitettävää ilmaakaan alisteta sattumanvaraisten pörssimekanismien alaiseksi.

Kirjoittaja on keravalainen kaupunginvaltuutettu (kok.).