Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Avoimia kysymyksiä kunnanjohtajalle

Kesän aikana olemme saaneet lukea paikallislehdestä kunnanjohtajamme mielipiteitä Sipoon kaupunkimaisuudesta tai paremminkin siitä, että Sipoo ei halua olla kaupunki sekä HSL:n tulevista maksumuutoksista. Nämä kommentit ihmetyttävät.

Keväällä kunnanjohtaja käytti oikeuttaan viedä maankäyttöjaoksen päätös Nikkilän Kartanon alueen kaavasta kunnanhallitukseen tavoitteenaan estää kaavan pienentäminen. Nikkilän Kartanon alueen kaavassa ovat valmistelijat kunnanjohtajan johdolla korostaneet pikkukaupunkimaisen taajaman rakentamisen tarvetta, ei kylämaisen rakentamisen tarvetta. Kaikissa kunnan tilaisuuksissa meille kuntalaisille on puhuttu kaupunkimaisesta rakentamisesta. Onko Sipoo siis jatkossa kuitenkin kaupunki?

Kunta aikoo rajoittaa rakennettavien pienten asuntojen määrää, mutta Nikkilän kartanon kaavassa niitä on paljon. Pientaloista ja rivitaloista on kunnassamme huutava pula. Miksi kunta kaavoittaa toisin kuin puhuu?

Me kaikki tarvitsemme lähiliikuntapalveluja ja luonnon läheisyyttä.

HSL pyrkii vähentämään autoilua ja lisäämään julkisen liikenteen käyttöä alentamalla lippujen hintoja. Tätä kunnanjohtajamme vastustaa, koska se tulisi Sipoolle liian kalliiksi. Onko todella näin? Samanaikaisesti lippujen hintojen alennuksen kanssa kunnan verotulot nousevat, koska työmatkavähennyksen määrä laskee. Mielellämme näkisimme julkisuudessa tästä eri lippuvaihtoehtojen laskelmat. Ei kai päätöksiä tehdä mutu-tuntumalla?

Toinen HSL:ään liittyvä asia on Nikkilän Kartanon kaava, joka on tehty, jotta Nikkilään saadaan henkilöjunaliikenne. Junaliikenteen kannattavuus perustuu siihen, että liikennemäärät nykyisillä ja uusilla asukkailla nousevat samalle tasolle kuin ne olivat vuonna 2019. Käsi pystyyn kaikki etätyötä tehneet, kuka teistä aikoo palata 100 % työpaikalla oloon? Todennäköisesti käsiä ei Nikkilässä nouse pystyyn kovinkaan monta.

Asiasta on tutkittua tietoa, mm. HS:n artikkelissa 29.8.22. Etätyötä tehdään 2–3 päivää viikossa eli noin puolet työajasta. Käsittääksemme näin tekevät myös Sipoon kunnan omat työtekijät, jos työtehtävät mahdollistavat etätyön.

Jos ennen työelämän muutosta tarvittiin Nikkilään 5 000 uutta asukasta, että saadaan riittävästi käyttäjiä junalle, tarkoittaa tämä, että nyt muuttuneessa maailmassa tarvitaan yli 10 000 uutta asukasta. Miksi kunnanjohtaja on viemässä Nikkilän kartanon hanketta eteenpäin virheelliseen olettamaan perustuen? Kuinka paljon Sipoo joutuu maksamaan junayhteydestä, jos liikennemäärän ennuste ei toteudu? Tästäkin on varmasti olemassa laskelmat. Olisi kohtuullista julkaista myös ne kuntalaisille tiedoksi.

Olemme huolissamme, että junayhteys, jota emme todennäköisesti tule vuosikymmeniin saamaan, vie meiltä nikkiläläisiltä mitä parhaimman liikuntaympäristön. Me kaikki tarvitsemme lähiliikuntapalveluja ja luonnon läheisyyttä. Nikkilän Kartanon alueelle voi kyllä rakentaa, mutta toivoisimme, että se tehdään tavalla, jota nikkiläläiset arvostavat ja joka lisää kaikkien nikkiläläisten hyvinvointia. Jos nyt päätös tehdään väärin perustein, ei sitä voi korjata silloin kuin virhe havaitaan. Rakennettua ei saa rakentamattomaksi.

Toivomme päättäjiltä tänä syksynä näissä asioissa avoimuutta tiedonjakamisessa sekä avointa mieltä kuulla kuntalaisia.