Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraskynästä | Uskoisin, että Sipoon malmi jätetään rauhaan

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on hyväksynyt kuluvan vuoden elokuussa eräälle yhtiölle varausilmoituksen kaivostoiminnan aloittamisen selvittämistä varten. Lupa käsittää erittäin laajan alueen itä-Uudellamaalla ja myös osan Sipoota. Näin suuren alueen varaaminen merkittävien kasvukeskusten liepeillä herättää monia kysymyksiä.

Sinänsä kiinnostus allamme lepäävistä luonnonvaroista ei ole yllättävää, onhan Suomi eräs maailman houkuttelevimpia maita arvometallien etsinnän osalta.

Lähdin tiedon perusteella selvittämään asiaa herkkien pohjavesien kannalta alueellamme. Ilmeni, että alueen vedentoimitusta hallinnoivan yhtymän johtava asiantuntija ei ollut kuullutkaan tapauksesta. Samoin esimerkiksi Sipoon Rakennus- ja ympäristövaliokuntaa ei ilmeisesti oltu informoitu.

Kun tiettävästi rikkipitoinen sulfidikivi joutuu kosketuksiin veden ja ilman kanssa, se rapautuessaan hapettuu rikkihapoksi. Vaarassa ovat sekä pinta- että pohjavedet. On paradoksaalista, että luontoa runtelemalla tuotetaan akkumateriaalia ilmaston pelastaviin sähköautoihin.

Kaivostoiminnan työllistävistä ja muista eduista huolimatta riskit ovat myös suuret suhdanteiden muuttuessa. Esimerkkinä Hituran kaivos, joka konkurssin jälkeen jäi valtion suljettavaksi. Kustannukset nousivat 20 miljoonaan euroon. Lisäksi Suomen kymmenen malmikaivosta tuottavat tiettävästi jopa yli 75% koko maan jätemäärästä.

Minulla on ollut ilo tutustua joihinkin merkittäviin kaivoskaupunkeihin paikan päällä. Muun muassa sodan keskellä sijaitsevaan Luhanskiin Ukrainassa. Kaikissa vastaavissa kohteissa ilmeni yhteisenä tekijänä erittäin huono ilmanlaatu sekä pistävä ja painostava tuoksu. Pienhiukkasmääräkin lienee ollut runsas.

Varsinaiseen kaivostoimintaan tästä on toki vielä matkaa. Tulevassa uudessa kaivoslaissakin esitetään muutosta niin, että kunta itse määrää kaavoituksella haluaako kaivostoimintaa alueelleen.

Uskoisin, että päättäjämme nyt ja tulevaisuudessa päätyvät siihen, että Sipoon malmi jätetään

rauhaan.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (ps.)