Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lähipäivystys on pelastamisen arvoinen

Monen itäuusmaalaisen tapaan Sipoossa suut loksahtivat viime viikolla sepposen selälleen auki kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) säästölista tuli julki. Karsittavien palvelujen listalla oli muun muassa sipoolaisten lähisairaalan, Porvoon sairaalan yhteis- ja traumapäivystys.

Ensin tuli hämmästys, sitten suuttumus, mutta myös pelko. Miten käy potilasturvallisuuden, jos jatkossa lähin apua löytyy Vantaalta?

Tällä hetkellä Porvoon sairaala on ainoa iltaisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivisin päivystävä toimipiste koko itäisellä Uudellamaalla. Jos päivystys poistuu, etäisyydet lähimpään Husin päivystykseen reuna-alueilta olisivat tolkuttomat.

Päivystykseen hakeudutaan silloin kun on tosi kyseessä. Kun kivut ovat suuret, avuntarve akuutti ja pahimmassa tapauksessa oma tai läheisen henki vaarassa. Kukaan ei jonota päivystyksessä tuntikausia vain huvikseen.

Miten voi olla mahdollista, että näin tärkeässä asiaa käytetään vanhoja lukuja?

Itäuusmaalaisille kuuluu oma päivystävä sairaala. Jo sen takia, että alueelle ominainen kielivaatimus toteutuu.

Suurta kummastusta herättää myös Husin viranhaltijoiden laskutaidot.

Alkujaan esitetty 96 miljoonan euron alijäämä kutistui 19,5 miljoonaan kun Itä-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist tarkisti Husin laskelmat.

Onneksi tarkisti. Mutta miten voi olla mahdollista, että asiaa valmistelevat viranhaltijat ovat tehneet laskutoimituksia täysin leväperäisesti ja käyttäneet vanhoja lukuja näin tärkeässä asiassa?

Maanantaina Husin yhtymähallitus ilmoitti ottavansa säästölistan kanssa aikalisän. Käytännössä se tarkoittaa kolmea viikkoa. Seuraava kokous järjestetään 26. lokakuuta ja siihen mennessä pitäisi muodostaa käsitys mistä säästetään.

Voi olla, että aktiivisia itäuusmaalaisia tarvitaan barrikadeille vielä toistamiseen, kuten nyt viime lauantaina nähtiin Porvoon torilla. Lähipäivystys on pelastamisen arvoinen.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien päätoimittaja