Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraskynästä Yhdenvertaista palvelemista

Sipoon seurakuntien luottamushenkilöt ovat hiljattain antaneet luvan samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen ja avioliiton siunaamiseen Sipoon kirkoissa ja muissa toimitiloissa.

Päätös on merkittävä kannanotto tasa-arvon ja ihmisten yhtäläisten oikeuksien toteutumisen kannalta. Taustalla on ymmärrys siitä, että avioliitosta vallitsee erilaisia näkemyksiä. Moni ajattelee avioliiton perinteisesti naisen ja miehen välisenä liittona.

Suomessa on ollut vuodesta 2017 lähtien tasa-arvoinen avioliittolaki, joka mahdollistaa avioliiton samaa sukupuolta olevien välille. Tämä on herättänyt toiveen, että kirkollinen vihkiminen olisi mahdollista toteutua samaa sukupuolta olevien välillä. Tämä edellyttää kuitenkin kirkolliskokouksen ¾ -määräenemmistöpäätöstä.

Piispat ovat selvittäneet eri vaihtoehtoja vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi. Enemmistö heistä kannattaa sovintomallia, jossa perinteisen avioliiton rinnalla mahdollistetaan kirkollinen vihkiminen myös samaa sukupuolta oleville. Yksittäiset seurakunnat ovat antaneet luvan näihin vihkimisiin.

On ymmärrettävää, että uudistus ei jatkossa tapahdu ensisijaisesti kirkolliskokouksen päätöksellä, vaan alhaalta seurakunnista käsin, joissa asia on kipeä ja ajankohtainen.

Haluamme, että kirkon ovet ovat auki kaikille, ja Jumalan siunaus myös avioliittoon haluaville tarjotaan seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi.

Tehtävämme on puolustaa jokaisen luovuttamatonta arvoa ja kaikkien yhdenvertaisuutta. Siksi haluamme palvella ihmisiä elämän eri vaiheessa, myös sateenkaaripareja ja -perheitä, ja antaa kaikille samankaltaiset oikeudet ja kohtelun.

Avioliittokäsityksissä emme pääse ehdottomaan yksimielisyyteen, mutta voimme hyväksyä sen, että asiassa voi vallita erimielisyys. Tässäkin meillä on tilaa ajatella eri tavoin, kunhan emme pakota ketään toimimaan omaatuntoaan vastaan.

Keskinäisen kunnioituksen ja arvostuksen hengessä sekä lähimmäisenrakkauden esikuvaa noudattaen kirkko löytää tien, jossa se palvelee kaikkia Jumalan tahdon ja rakkauden esimerkin mukaan.

Kirjoittajat ovat Sipoon seurakuntien kirkkoherrat