Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nuorison mielipide unohtui kysyä

Ensin oli mopojen yöllinen pärinäralli, sitten poliisin lopettamien kotibileiden jälkeinen Nikkilän halki pyyhkäissyt ilkivalta-aalto ja nyt syksyllä Opintien autioituneen koulukeskuksen muuttuminen erinäisten tihutöiden harjoittamispaikaksi.

Nuorten tekemistä vahingonteoista, tyhmyyksistä ja häiriökäyttäytymisestä on kirjoitettu Sipoon Sanomienkin sivuilla viime kuukausina usean eri uutisen voimin.

On totta, että osa Sipoon nuorista voi todella huonosti ja käyttäytyy tavoin, joka ei ole millään tavalla suotavaa.

Moni aikuinen olisi torpannut monet nuorten ideat jo alkumetreillä.

Lue myös: Opintien ilkivallasta noin 50 000 euron lasku veronmaksajille – "Puhukaa lastenne kanssa", Sipoon kunta vetoaa vanhempiin

Onneksi meillä Sipoossa kasvaa kuitenkin myös lapsia ja nuoria, jotka ovat kiinnostuneet yhteisöstään ja sen hyvinvoinnista. Tästä hyvä esimerkki on Sipoonlahden koulun kahdeksasluokkalaiset, jotka ovat tällä viikolla ideoineet ja toteuttaneet hyväntahdonhankkeita muiden iloksi.

Gutsy Go -projektiviikon aikana nuoret tarjosivat apuaan esimerkiksi vanhuksille, vesivahingosta kärsineille sekä Ukrainan sodan takia Sipooseen paenneille ikätovereilleen.

Itseeni teki eniten vaikutuksen nuorten kyky ideoida ja ajatella isosti ja ennakkoluulottomasti. Oppilaiden lähtökohtana ei ollut se, mitä on oikeasti mahdollista tehdä parissa päivässä vaan se, mikä kuulosti kivalta. Veikkaan, että moni meistä aikuisista olisi torpannut monet nuorten ideat jo alkumetreillä vain siksi, että ne olisivat kuulostaneet liian kunnianhimoisilta, työläiltä tai vaikeasti toteutettavilta.

Toinen hyvä esimerkki aktiivisista, vaikuttamishaluisista nuorista on Sipoon nuorisovaltuusto. Kyseisessä konklaavissa istuu 19 nuorta, jotka haluavat tehdä Sipoosta vielä entistä paremman asuinpaikan.

Täältä voit lukea nuorisovaltuuston ajatuksia paljon kohua herättäneestä Nikkilän kartanon alueen kaavaehdotuksesta. Nuoret itse olivat päättäneet tuoda kantansa julki, sillä kukaan Sipoon viranhaltijoista tai poliittisista päättäjistä ei valitettavasti ollut tullut kysyneeksi, mitä mieltä nuoret ovat asiasta. Ei, vaikka nuoret juuri ovat niitä tulevaisuuden sipoolaisia veronmaksajia ja heitä, joille tätä kuntaa rakennetaan ja kehitetään.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien päätoimittaja