Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | NG8 luonnon kannalta sietämätön

Luonnon kannalta NG8 on sietämätön. Se pilkkoisi ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka muodostuu kulttuurihistoriallisesta Nikkilän kartanosta avo-ojapeltoineen, puroineen ja monimuotoisine metsineen. Alueen purot ovat Ollbäckenin välityksellä yhteydessä läheiseen Sipoonjoen Natura-alueeseen, mutta purojen luontoselvitykset ovat enimmäkseen tekemättä.

Myös alueen yleinen luontoselvitys (Envibio 2019) on monilta osin puutteellinen, minkä takia lisäselvitykset ovat tarpeen.

Envibion suositukset perustuvat yli puoli vuosisataa sitten vallinneeseen harhaan, jonka mukaan yksittäisiä lajeja tai pieniä esiintymiä voisi suojella kokonaisuudesta irrallaan. Lajien populaatiot eivät kuitenkaan ole toisistaan riippumattomia, vaan lajin alueellinen selviäminen riippuu suotuisien paikallisten elinympäristöjen verkostoista ja yksilöiden mahdollisuuksista liikkua suotuisien paikkojen välillä.

Viimeisten kymmenen vuoden laajat metsien hakkuut, myös Sipoossa, ovat merkittävästi kasvattaneet lajikatoja, joiden estämiseen Suomikin on sitoutunut.

Tämä NG8:n uhkaama luontokokonaisuus on myös nikkiläläisten – joita myös paikalliset liikuntavammaiset ja autottomat ovat – ainoa helpohkosti tavoitettavissa oleva laajahko ulkoilualue. Luonnossa liikkumisen tuoma hyvinvointi tulee siellä nimenomaan ekologisesti hyvinvoivassa luonnossa liikkumisesta, alueen tarjoamasta väljyydestä ja luonnon monipuolisuudesta.

Olisi Sipoon kunnalta karhunpalvelus asukkaitaan kohtaan toteuttaa NG8. Vaihtoehtoja kartanon alueelle rakentamiselle löytyy, kunhan on halua niitä hakea. Vähin mitä tässä tapauksessa täytyisi tehdä, on alueen luontoarvojen huolellinen kartoitus, ennen kuin NG8:n toteutuksesta päätetään.

On myös hyvä muistaa, että kunnan oman ilmoituksen mukaan “hyvät liikenneyhteydet takaavat, että työssäkäynti sujuu myös lähiseudulla” (lainaus Sipoon kunnan verkkopalvelusta 18.10.2022).

Näiden hyvien liikenneyhteyksien aikana naftaliinista kaivettu tehoton, yksiraiteinen junaliikenne (jonka toteutumisesta ei ole takeita) lienee tarpeen vain siksi, että Nikkilän uusi taajama saataisiin kartanon maille – paikallisten ulkoilijoiden ja luonnonystävien perustelluista vastustuksista huolimatta.

Kannustan kuntaa hakemaan rakentamiselle vaihtoehtoisia alueita, jotta kaikilla nikkiläläisillä olisi edelleen mahdollisuus noudattaa rakastamallaan ulkoilualueella kunnan reipasta suositusta: ”Tule ja avaa aamusi metsäpolulla!”

Kirjoittaja on sipoolainen ekologi, evoluutiobiologi, luonnonystävä, ulkoilija, Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen vuodesta 1984