Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraskynästä Sähkön hintaa on alennettava

Tuhansien eurojen sähkölaskut. Perheet ja yritykset konkurssin partaalla. Laukkaava inflaatio. Kiertävät sähkökatkot. Taantuma tulossa.

Maan hallitus on lähinnä levitellyt käsiään – ikään kuin sähkökriisille ei voisi mitään. Kyllä voi.

Kokoomus on johdollani valmistellussa sähköpaperissa esittänyt ratkaisut sähkön hinnan alentamiseksi ja riittävyyden turvaamiseksi niin tulevana talvena kuin pidemmällä aikajänteellä. Nosta esille muutaman:

Sähkölle tarvitaan hintakatto. Nykyinen sähkön tukkumarkkinoiden hintakatto EU:ssa on liian korkea, 4 €/kWh. Eihän kenelläkään ole sellaiseen hintaan varaa.

Matalampi hintakatto laskisi sähkön hintaa kuluttajille ja yrityksille, koska se poistaisi sähkömarkkinoilta riskin, että sähköpulassa hinta voi nousta tähtitieteelliseksi.

Jos EU ei saa matalampaa hintakattoa aikaan, viime kädessä sähkön kuluttajahintaa tulee Suomessa laskea lailla. Pysyvämpänä ratkaisuna koko sähkön hintamalli on päivitettävä. Nykyisinhän kallein sähköpörssissä läpimennyt sähkötarjous hinnoittelee kaiken sähkön.

Sähkön hinta on kohonnut moninkertaiseksi verrattuna valtaosan sähkön tuotantokustannuksiin, jotka eivät ole nousseet. Olemme esittäneet reilumman hintamallin, joka puolittaisi sähkön markkinahinnan.

Toiseksi kaikki suomalaiset voimalaitokset pitää saada täyteen ajoon, myös turve- ja kivihiilikattilat. Kun sähkön tarjonnasta on pulaa, ainuttakaan toimivaa voimalaa ei ole varaa ainakaan sulkea.

Kriittisinä lähivuosina hiili- ja turvevoimalle tulisi maksaa väliaikaista tehotukea, jolla vähennettäisiin kohonneen päästöoikeuden hinnan vaikutusta sähkön hintaan.

Kolmanneksi tarvitaan kiireesti käteviä ja kannattavia kulutusjoustoja. Sähkön kulutuksen siirtäminen korkean kysynnän tunneilta matalamman kysynnän tunneille alentaa hintaa ja ehkäisee kiertäviä sähkökatkoja.

Sähkömittareissa on valmius sähkölämmityksen keskitettyyn etäohjaukseen. Tällaista kulutusta olisi parin ydinreaktorin tehon verran kytkettävissä keskitetysti pois päältä 1–2 tunniksi kovimpina kulutuspiikkeinä. Asukas ei tätä edes huomaisi.

On hämmästyttävää, ettei hallitus ole pannut ratkaisuehdotuksiamme toteutukseen.

Tulevaisuudessa Suomi on nostettava maaksi, jossa edullista sähköä riittää myös paukkupakkasilla. Se olisi valtava kilpailuetu Suomelle.

Tarvitaan uutta toimitusvarmaa ja puhdasta ydinvoimaa, jota julkisen vallan pitää edistää. Toivottavasti eduskuntavaalien jälkeen maahan saadaan aidosti ydinvoimamyönteinen hallitus.

Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja (kok.) ja energiajuristi