Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hämmentävä kokemus seurakuntavaalien ennakkoäänestyksessä

Kävin antamassa ennakkoon ääneni seurakuntavaaleissa. Sipoon seurakunnat olivat jalkautuneet eri päivinä eri tiloihin helpottaakseen äänestäjien pääsyä "vaaliuurnille". Edellinen sana on lainausmerkeissä, koska kokemukseni äänestysmenettelystä jäi varsin sekavaksi ja jätti mahdollisuuden jopa vaalivilpille.

Itse äänestin Söderkullan S-marketissa. Sipoon suomalaisen ja ruotsinkielisen seurakunnan äänestyspisteet oli ahdettu Söderkullan S-marketissa samaan ahtaaseen tilaan. Käytännössä se tarkoitti kahta toimitsijan pöytää, ja kahta äänestyskoppia, joista toinen oli pöytä, jonka edessä oli jonkinlainen näkösuoja.

Ahtautta enemmän minua jäi askarruttamaan itse äänestystapahtuma. Suomalaisen seurakunnan pöydän ääressä istui naispastori ja hänen vierellään seisoi toinen seurakunnan työntekijä. Ojensin jälkimmäiselle ajokorttini tunnistautumista varten. Hän katsoi sitä ja ojensi sitten vaaliliput, joiden kanssa marssin äänestyspöydän taa. Sieltä tultuani seisahduin vaalivirkailijana toimineen pastorin eteen, näytin äänestyslippuja ja kysyin: "Mitä näille nyt tehdään?". Virkailija otti äänestysliput kädestäni ja laski ne eteensä pöydälle. Huomautin että kukaan ei ollut vielä kirjannut nimeäni listaan. Ensin hän ei reagoinut huomautukseeni vaan touhusi jotakin, toisen kerran huomautettuani asiasta hän kirjoitti listaan ja sanoi että nyt nimeni on siellä. Sitten hän otti äänestysliput pöydältä ja sulki ne pieniin kirjekuoriin. Tämän jälkeen hän ojensi minulle paperin, jossa minun piti mm. vakuuttaa että olin laittanut vaaliliput kirjekuoriin ja sulkenut ne itse. Hätkähdin - eihän tämä niin mennyt, vaan virkailija hoiti koko homman.

Tuntui vastenmieliseltä nostaa asiasta rähinä, varsinkin kun minulla oli jo kiire eteenpäin ja siksi salamannopean harkinnan jälkeen allekirjoitin paperin. En todellakaan saanut itse laittaa äänestyslippuja kirjekuoriin enkä, näin jälkikäteen asiaa pohdittuani, voi olla varma että virkailijan pöydältä ottamat äänestysliput olivat juuri minun.