Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nimby-ilmiö nosti jälleen päätään

Kun helmikuussa syttyneen Ukrainan sodan ensimmäiset pakolaiset saapuivat keväällä Suomeen ja Sipooseen, sipoolaiset ilmaisivat vahvan halunsa auttaa monin tavoin. Ennen kuin kunta ehti perustaa avustuspistettä, vapaaehtoiset olivat jo keränneet erilaisia avustustarvikkeita, järjestäneet tukitapahtumia ja osa jopa lähtenyt Puolan kautta pelastamaan sodasta pakenevia.

Lokakuussa maahanmuuttovirasto Migrin toimeksiannon pohjalta Hemcare Oy tiedotti avaavansa Sipooseen uuden vastaanottokeskuksen. Jo heti alkumetreillä yritys kertoi, että enemmistö keskuksen noin 300 Sipooseen saapuvasta asiakkaasta on Ukrainan sotaa pakenevia.

Sana vastaanottokeskus taisi kuitenkin olla osalle liikaa. Ainakin somekommenttien perusteella sipoolaisten auttamishalu näyttää karisseen lähes kokonaan. Niin luokattomia ja julkaisukelvottomia osa keskusteluketjuun tulleista kommenteista on.

Kommenteissa kyseenalaistetaan muun muassa se, voidaanko Sipoossa olla varmoja, että tänne saapuvat henkilöt ovat tosiaan Ukrainasta. Toisessa kommentissa keskustelija kehuskelee, kuinka Kauniaisissa vastaanottokeskus onnistuttiin torpata asukkaiden vastustuksella.

Kommentteja lukiessa sipoolaisten asenne tuntuu tekopyhältä. Auttaa halutaan niin kauan kuin autettava kohde pysyttelee turvallisen välimatkan päässä. Ilmiötä kutsutaan nimby-ilmiöksi eli Not in my back yard (suom. Ei minun takapihalleni).

Halusimme tai emme, ukrainalaisia on jo Sipoossa ja heitä on tulossa lisää. Sen myötä on kiistatonta, että Sipooseen tarvitaan virallinen ja organisoitu taho. Ammattimainen toimija joka pyrkii järjestämään sotaa tänne paenneille asunnon, auttamaan vaadittavien viranomaislomakkeiden täytössä, neuvomaan kuinka lapset pääsevät jatkamaan opiskelujaan ja mistä vanhemmat voisivat löytää työtä ansaitakseen perheelleen ruokaa pöytään.

Vastaanottokeskukselta taas vaaditaan avoimuutta ja julkista tiedonantoa toiminnastaan. Sillä vain avoimuudella somessa möyhöävät salaliittoteorioiden kannattajat saadaan ehkä ainakin osittain vaimennettua kun heidän väitteensä ja pelkonsa voidaan osoittaa vääriksi.

Vapaaehtoisten toiminta on jatkossakin arvokasta, mutta satojen ihmisten auttaminen ei voi nojata yksittäisiin vapaehtoisiin. Siksi tarvitaan ammattilaisia.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien päätoimittaja