Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: NG8-kaavan kaataminen ajaa Sipoon talouskriisiin

Sipoon kunnanvaltuusto on vuodenvaihteen jälkeen ison päätöksen edessä. Samalla, kun Sipoosta, niin kuin muistakin kunnista, tulee tammikuun alussa 2023 käytännössä koulutusorganisaatio, kunnanvaltuusto joutuu ottamaan kantaa Nikkilän alueen kehittämiseen.

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko valtuusto hyväksyy NG8-kaavan ja sen myötä kuntaan tulevat noin 2 500 uutta asukasta tai sitten ei.

Päätöksentekijöiden tilanne ei ole helppo. He tietävät, että NG8-kaavan kaataminen ei ole mikään pikkujuttu. Se johtaisi Sipoon muutaman vuoden kuluessa talouskriisiin. Ilman uusien asukkaiden tuomia verotuloja ja kunnan saamaa arviolta noin kymmenen miljoonan euron nettotuloa tonttien myynnistä rahat loppuvat.

Tämä johtuu sote-uudistuksesta, joka vie jatkossa Sipoon verotuloista valtaosan. Sipoon veroprosentti on nyt 19,25. Vuodenvaihteen jälkeen joudumme tulemaan toimeen 6,61 prosentin verotuksella. Se riittää nykyisiin menoihin juuri ja juuri ensi vuonna, mutta sen jälkeen alkaa tehdä todella tiukkaa.

Mitä talouskriisi sitten tarkoittaisi? Mistä koulutusorganisaatioksi muuttunut Sipoo voisi säästää?

Tietenkin kouluista, sillä juuri muusta säästöä ei synny.

NG8-kaavan kaatamisen jälkeen meillä jouduttaisiin siis erittäin vaikeiden valintojen eteen. Olisiko Sipoolla enää jatkossa varaa nykyisiin kyläkouluihin? Vai pitäisikö luokkakokoja kasvattaa ja tinkiä tukiopetuksesta tai lukioiden kielivalinnoista? Ja mitä tästä sitten seuraisi?

Mikä olisi Sipoon vetovoima kaiken tämän säästämisen jälkeen? Kuka kuntaamme haluaisi muuttaa, jos jo etukäteen tiedettäisiin, että meillä säästetään lapsilta ja nuorilta?

NG8-kaavan vastustajat puhuvat heille tärkeän virkistysalueen puolesta. Se ei ole koko totuus. Osa NG8-kaavaa vastustavista kunnanvaltuutetuista pelkää suomenkielisen väestön kasvua. Siis siitä, että ruotsinkieliset maanomistajat menettävät valtansa, jos kuntaan muuttaa asukkaita, jotka äänestävät muitakin puolueita kuin RKP:tä ja Liike Nyttiä.

On surullista, että vielä vuonna 2022 jotkut haluavat palata menneeseen. Aikaan, jolloin kunta kaavoitti yksityisten maita. Näin maanomistajat Sipoossa rikastuivat ja kaikki menot uusista asukkaista koituivat kuntalaisten maksettaviksi.

Ei palata enää tunkkaiselle 1970-luvulle. Mennään mieluummin kohti sellaista Sipoota, jossa on hyvät koulut, uimahalli ja Nikkilän asemalla juna, jolla Helsinkiin pääsee vajaassa kolmessa vartissa.

Edit 5.12.2022 klo 10.20. Otsikkoon lisätty sana "Mielipide".