Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkoherra vastaa: Huoli vaalivilpistä on turha

Sirkku Porkka kirjoitti mielipidekirjoituksen (SiSa 24.11.2022) kokemuksestaan seurakuntavaalien ennakkoäänestyksestä Söderkullan S-Marketissa 11.11.2022. Kyseinen kauppa oli Sipoon suomalaisen seurakunnan ennakkoäänestyspaikoista vilkkain, ja olimme hyvin tyytyväisiä siitä, että S-Market antoi tilansa seurakuntien käyttöön ennakkoäänestystä varten.

Koska äänestyspaikalla oli läsnä kahden seurakunnan vaalitoimitsijat pöytineen, perinteinen äänestyskoppi sekä liikuntarajoitteisille tarkoitettu pöytä äänestyssuojineen, on ymmärrettävää, että äänestyspaikka on ollut ahdas. Siitä huolimatta äänestys sujui yleisesti ottaen vaalivirkailijoidemme mukaan hyvin, vaikka ajoittain äänestyspaikka ruuhkautui.

Porkka ottaa esille huolen mahdollisesta vaalivilpistä äänestystapahtuman yhteydestä. Epäily on kuitenkin turha, sillä äänestys on tapahtunut vaalivirkailijoille annetun ohjeen mukaisesti.

Äänestäjän henkilöllisyys on tarkistettu henkilötodistuksesta, hän on täyttänyt lähetekirjeen ja allekirjoittanut sen, ja hänen äänestyslippunsa on suljettu erilliseen pieneen vaalikuoreen, jonka vaalitoimitsija on leimannut.

Ainoa poikkeavuus normaaliin äänestysmenettelyyn oli se, että vaalitoimitsija äänestäjän silmien alla laittoi äänestäjän vaaliliput ahtaaseen vaalikuoreen äänestäjää näin auttaen. Kokemus ennakkoäänestyksessä oli, että tämä toimenpide nopeutti tietyissä hetkissä äänestyksen sujuvuutta pyrkien estämään äänestyksen ruuhkautumista.

Vaalilippujen sulkeminen vaalikuoreen on kuitenkin tapahtunut sekä äänestäjän että kahden seurakunnan työntekijän valvonnassa, eikä vaalivilpin mahdollisuutta näin ole.

Seurakuntamme osalta 53,1% kaikista äänistä annettiin ennakkoäänestysviikolla. Lämmin kiitos ennakkoon äänestäneille kärsivällisyydestä ennakkoäänestyspaikoilla ja kaikille seurakuntavaaleissa äänestäneille aktiivisuudesta!