Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sote tulee, oli valmista tai ei

Tuleva sunnuntai on historiallinen. Se on toki vuoden 2023 ensimmäinen päivä, mutta samalla se on päivä, jolloin vuosikausia huulilla ollut soteuudistus astuu voimaan ja hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Sipoo kuuluu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueeseen yhdessä kuuden muun kunnan ja kaupungin kanssa.

Mikä muuttuu? Suuressa mittakaavassa se, että sunnuntaista alkaen sosiaali- ja terveyspalveluista, samoin kuin pelastustoimesta, vastaa kunnan sijaan hyvinvointialue.

Kiireessä harvoin tulee priimaa.

Miten muutos näkyy tavalliselle sipoolaiselle? Jos on uskominen viranhaltijoita, niin ainakin alkuvaiheessa hyvin vähän. Lääkäriin ja terveydenhoitajan luokse hakeudutaan pääsääntöisesti kuten tähänkin saakka. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tiedotteiden mukaan suurin näkyvä muutos lienee se, että esimerkiksi Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalle soitetaan eri puhelinnumeroon kuin tähän saakka.

Sanokaa pessimistiksi, mutta niin mittavia uudistuksia kuin soteuudistus on, on vain harvoin viety läpi ilman ongelmia. Viereisellä mielipidepalstalla huolenaiheiksi on nostettu niin omaishoitajille maksettavat korvaukset kuin oppilashuollon toteutuminen jatkossa.

Kiireessä harvoin tulee priimaa ja hyvinvointialueita on pykätty pystyyn vauhdilla. Viime tammikuussa valitut aluevaltuutetutkin myönsivät jo heti vaalien jälkeen, että kiire tulee saada kaikki valmiiksi.

Toivottavaa on, että jos ja kun ongelmia ilmenee, niistä kerrotaan avoimesti.

Niin tärkeässä asiassa kuin terveys ja hyvinvointi ei tarvita sokeroituja pr-puheita vaan avointa viestintää siitä mikä sujuu hyvin ja missä täytyy vielä parantaa.

Kirjoittaja on Sipoon Sanomien päätoimittaja