Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraskynästä Kotirintamalta katsoen

Viime vuoden loppu sujui politiikassa tuulisissa merkeissä. Hallituspuolueiden välillä oli kiistoja, mikä on aika tavallista näin vaalikauden kaartaessa kohti loppuaan. Vääntöä oli niin pienemmistä, kuin isommistakin asioista. Vähälle huomiolle jäi muuten mm. se, että saimme haudattua hankkeen ruuhkamaksuista. Pidän tätä hyvänä, ja alueemme kannalta aika tärkeänä päätöksenä.

Hallitus on joutunut toimimaan tämän vaalikauden poikkeuksellisen haastavissa olosuhteissa. Koronakriisi ei ollut vielä ohikaan, kun Ukrainan sota alkoi. Sen seurannaisina energian hinnat ovat nousseet tasolle, johon päättäjien on myös reagoitava.

Samalla kun on luovittu kriisistä toiseen, on työllisyys saatu nostettua korkeammalle, kuin vuosiin.

Kerroin joulun alla jääväni loppiaiselta vajaaksi kahdeksi kuukaudeksi isyysvapaalle. Olen tuon jälkeen saanut ilahduttavasti tukea tavallisilta suomalaisilta. Tämä on lämmittänyt mieltäni. Voi olla, että olen hieman jäävi arvioimaan syntynyttä keskustelua, mutta uskallan sanoa, että kommentit ovat olleet aivan valtaosin myönteisiä, kannustaviakin. Mutta tokihan joitakin soraääniäkin on ollut.

Jokainen perhe tehköön itselleen sopivimmat ratkaisut. Mieluusti kannan hieman isompaa vastuuta kotirintamasta tilanteessa, jossa puolisoni aloitti nyt vuoden alusta uusissa töissä. Enkä laita ollenkaan pahakseni, jos tämä voi hiukankin rohkaista joitakin muitakin isiä perhevapaiden käyttöön.

On arvokasta, että Suomessa vanhemmat voivat tasata perhevapaita keskenään. Elokuussa voimaan astunut perhevapaauudistus on tärkeä parannus. Sen myötä valinnanvapaus lisääntyy ja samalla perhe-elämän ja työn yhdistämisestä tulee entistä helpompaa.

Vuosi 2022 oli monella tapaa poikkeuksellinen. Suomessa olemme tehneet päättäväisiä ratkaisuja turvallisemman huomisen eteen. Turvallisuudesta on huolehdittu, ja huolehditaan.

Itse seuraan politiikan menoa nyt hetken aikaa kotoa käsin. Kukaan ei ole töissä korvaamaton, ei puolustusministerikään. Suomen turvallisuus lepää aina laajoilla hartioilla.

Puolustusministerin tehtävää isyysvapaani ajan hoitava Mikko Savola saa tuekseen puolustushallinnon osaavan henkilökunnan. Mikolla on vahva kokemus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä puolustuksestamme. Hommat hoituvat kyllä.

Näissä tunnelmissa haluan toivottaa Sinulle, hyvä lukija, oikein hyvää ja rauhallista alkanutta vuotta 2023.

Kirjoittaja on isyysvapaalle jäänyt puolustusministeri (kesk.)