Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Söderkullan kartanon säilyttävä kuntalaisten käytössä

Helmikuussa 2023 lopettaa Söderkullan kartanossa keväästä 2021 toiminut Kakkukartano. Sipoon kunta miettii parhaillaan tilojen tulevaa käyttöä ja kuntalaisten näkemyksiä on luvattu kuunnella.

Tärkeintä on säilyttää arvokas kartanon kulttuuriympäristö mahdollisimman pitkälti edelleen kuntalaisten, kunnassa vierailevien ja yrittäjien käytössä.

Kartanossa on tällä hetkellä kahvilan lisäksi muutakin yritystoimintaa ja kuntalaisille avoimet etätyötilat sekä kunnan toimintoja.

Kunta tavoittelee kartanon tiloihin pitkäaikaisia vuokralaisia. Koska kartanossa toimivat ravintolat ovat olleet viime vuosina sangen lyhytikäisiä, kunta ei julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan olisi enää kiinnostunut vuokraamaan tiloja ravintolalle.

Tämä linjaus voi kuitenkin olla hätiköity. Pitäisi selvittää, miksi ravintolat ovat olleet lyhytikäisiä.

Syitä on varmasti useita, mutta huolestuttavasti Kakkukartanon yrittäjä arvostelee kuntaa varsin suorasanaisesti. Kunta ei hänen mukaansa ymmärrä yrittäjiä, eikä kulttuurihistoriallisessa ympäristössä toimimisen vaatimuksia. Lopullisesti lopettamisen ratkaisi vuoden alussa nostettu vuokra ja riittämättömät huoltotoimet.

Kahvila-ravintolan toiminta tukee kartanon monipuolista käyttöä ja houkuttelevuutta. Taiteilijat ovat saaneet kartanossa taidettaan esille. Myös teatteriväellä on ollut myönteisiä kokemuksia kahvila-ravintolan palveluista.

Lisäksi kartanon historiasta kiinnostuneet vierailijat ovat saaneet tietoa kahvilan henkilöstöltä, joka on myös suhtautunut myönteisesti yhteistyöhön Sipoon kotiseutuyhdistyksen kanssa.

Jos syitä ravintoloiden lyhytikäisyydelle ei selvitetä, voi seuraavakin vuokralainen jäädä toimialasta riippumatta lyhytikäiseksi ja meitä sipoolaisia taas harmittaisi lähipalvelujen väheneminen.

Söderkullan kartanon asuinalueen asemakaavaehdotus on nähtävillä. Mutta itse kartanon ydinalueen käytöstä puuttuu suunnitelma ja arvokkaita rakennuksia ei ole suojattu esimerkiksi asemakaavamerkinnällä.

Olisi toivottavaa, että kaikki Söderkullan kartanon alueen säilyttämisestä ja kehittämisestä kiinnostuneet asukkaat sekä yhdistykset voisivat yhdessä kunnan viranomaisten ja poliitikkojen kanssa rakentaa kartanoalueen tulevaisuutta sipoolaisia ja ympäristöä palvelevaksi kulttuurikeitaaksi.