Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vastine kunnan kiinteistökauppoihin

Toimittaja Crista Lassfolk-Feodoroff on ottanut pääkirjoituksessaan (SiSa 26.1.2023) voimakkaasti kantaa Ari Oksaselle julkisessa tarjouskaupassa myydyn omakotitalokiinteistön ja Huvikummun päiväkodin myyntiprosessiin.

Kyseisen omakotitalokiinteistön kaupan on valmistellut ja päättänyt edellisen valtuustokauden Tekninen valiokunta.

Saamieni tietojen mukaan kyseinen kohde on ollut myynnissä 1,5 kuukautta, kohteeseen on tullut yli 20 yhteydenottoa, kohdetta on esitelty 12 kertaa ja kohde on ollut julkisessa myynnissä monessa eri välitys-liikkeen portaalissa. Kohteesta on laadittu asianmukainen myyntiesite, jossa myös siihen kohdistuvat mahdolliset korjausvelat/ korjausluettelo on myös tuotu ilmi.

Kohteesta on jätetty yksi kirjallinen tarjous, joka on hyväksytty annettujen myyntiehtojen mukaisesti. Saatu tarjous on ollut kuitenkin hyvin kohtuullinen ja toki on huomioitava, että pitkään tyhjillään ollut myyntikohde vaatii perusteellista saneerausta.

Myyntiprosessin kulun huomioon ottaen, en näe kuntalaisten etua tässä sivuutetun.

Ostajan pankki ja välitysliike ovat toimineet välityslain mukaisesti ja todenneet, ettei ostaja täytä poliittisesti vaikutusvaltaisen henkilön kriteereitä: eli ei ole ollut viimeisen vuoden aikana poliittisesti vaikutus-valtainen henkilö tai sellaisen henkilön perheenjäsen tai läheinen yhtiökumppani. Kunnanvaltuuston tai -hallituksen jäsenyys ei täytä poliittisesti vaikutusvaltaisen henkilön kriteereitä yllä olevan listan mukaisesti.

Selvitys poliittisesti vaikutusvaltaisesta henkilöstä tarkoitetaan henkilöä, joka toimii tai on viimeksi kuluneen vuoden aikana toiminut: 1) valtionpäämiehenä, hallituksen päämiehenä, ministerinä, vara- tai apulaisministerinä, 2) parlamentin jäsenenä, 3) poliittisten puolueiden johtoelinten jäsenenä, 4) ylimpien tuomioistuinten, perustuslakituomioistuimen tai muun vastaavan oikeuselimen jäsenenä, jonka päätöksiin ei voida poikkeustapauksia lukuun ottamatta hakea muutosta (Suomessa tällaisia ovat korkein oikeus, korkein hallinto-oikeus, työtuomioistuin ja vakuutusoikeus), 5) tilintarkastustuomioistuimen ja valtiontalouden tarkastusvirastoa vastaavan valtion varainhoitoa tarkastavan ylimmän päättävän elimen jäsenenä, 6) keskuspankin johtokunnan jäsenenä, 7) suurlähettiläänä tai asiainhoitajana, 8) puolustusvoimissa vähintään kenraalikuntaan kuuluvana upseerina, 9) valtion kokonaan omistaman yritysten hallinto-, johto ja valvontaelimen jäsenenä tai 10) kansainvälisen yhteisön johtajana, varajohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Päiväkoti Huvikummun tapauksessa myyntikohde vedettiin pois Teknisen valiokunnan esityslistalta 24.1.2023 uudelleen valmisteltavaksi ja on tullut nyt uudelleen julkiseen myyntiin muutamilla tarkentavilla seikoilla ja pidemmällä myyntiajalla.

Edellisille kiinteistön tarjouksen tehneille on asiasta tiedotettu kunnan puolesta ja samalla ilmoitettu uusi määräaika tarjouksen umpeutumiseen sekä myyntiesitteen muuttuneet tiedot. Kiinteistön myynnissä on erittäin tärkeää kaupan osapuolten selonotto- ja tiedoksiantovelvollisuuden kannalta, että myyjä ja välittäjä tietävät, mitä ollaan myymässä sekä ostaja tietää, mitä on ostamassa.

Maakaaressa myyjän vastuu ulottuu 5 vuoteen saakka kaupanteosta ja jopa pidemmälle, jos myyjä on antanut tietoja kunnianvastaisesti ja arvottomasti.

Tässä kyseisessä tapauksessa on huomioitava kyseisen kiinteistökaupan erityispiirteet, joita ovat mm: rakennusvuosi 1948, yhteisten osuuksien ja etuuksien jakaminen, mahdollisten kiinnityksien huomioiminen/ jakaminen, öljysäiliön tutkiminen, maaperän sekä kuntotarkastuksen riittävä selvitys, kauppakirjan kauppahinnan toteuttaminen, määräalan laskeminen, kaavamuutos ja käyttötarkoitus jne, joten tämänkin myyntiprosessin osalta erityinen huolellisuus on tarpeen.

Yllä mainitut kunnan myyntikohteet eivät ole kulttuurihistoriallisesti ja/tai muutoin sellaisia arvokohteita, joista kunnan tulisi erikseen erityisistä syistä mainita, esimerkiksi julkisesti kunnan valitsemalla tiedotuskanavalla.

Omasta puolestani näen, että Sipoon kunnan edun mukaista on jatkossakin luopua tarpeettomiksi jääneistä kiinteistöistä sekä kiinteistö Oy/ asunto-osakkeista kunnan strategian mukaisesti sekä parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Teknisen valiokunnan päätöksissä huolehdimme osaltamme kuntalaisten etujen vaalimisesta sekä toimimme jatkossakin kuntalaisten hyväksi läpinäkyvää päätöksentekomenettelyä noudattaen.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (kok, sit.), teknisen valiokunnan varapuheenjohtaja, Suomen Kiinteistövälittäjäliitto ry (SKVL ry), Eettisen valiokunnan puheenjohtaja, Ylempi kiinteistönvälittäjä, Julkinen kaupanvahvistaja