Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi vanha Kuntala puretaan?

Sipoon Sanomissa 9.2.2023 olleen artikkelin pohjalta saa sellaisen käsityksen, ettei Kuntalan säilyttämistä edes harkita vaan paikalle suunnitellaan jotain uutta.

Yhdyskunnan suunnittelussa tulisi aina lähteä olemassa olevasta ympäristöstä, sen merkityksistä, kulttuurihistoriallisista arvoista ja käyttömahdollisuuksista. Kylä- ja kaupunkikuvan kerroksellisuus on tärkeä osa asukkaiden viihtymistä.

Lue myös: Mitä kuuluu vanhan Kuntalan korttelin suunnitelmille?

Kuntala on merkittävä osa Sipoon kunnan historiaa ja sillä on kyläkuvallisesti keskeinen paikka keskusta-alueella, jossa se symboloi paikallishistoriaa. Rakennuksen arkkitehtoniset piirteet ovat ajalleen tyypilliset ja ne ovat hyvin säilyneet.

Mielestäni rakennus on historiallisesti, arkkitehtonisesti ja kyläkuvallisesti merkittävä. Kunnan vastuulla on rakennusperinnön vaaliminen, johon maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa.

Kuntala tulisi säilyttää. Se voisi olla on erinomainen kehittämiskohde, joka tukisi Nikkilän yhteisöllisyyttä monin tavoin. Se voisi tarjota yhteistiloja eri toiminnoille ja tiloja pienille yrityksille ja muita työhuonetiloja.

Purkaminenkin maksaa kaikkine jätemaksuineen. Nämäkin rahat voitaisiin panna rakennuksen korjauksiin ja sopiviin muutoksiin.