Sote-uudistus vei sosiaali- ja terveyspalvelut hyvinvointialueelle ja nyt kunnan talous ja henkilöstö on jonkinlaisessa myllerryksessä. Valitettavasti, kuten on osattu pelätäkin, hyvinvointialue ei ole vielä nimensä veroinen. Itä-Uudenmaan alueella kuntarajat kummittelee, kun terveyskeskukset eivät ilmeisesti vielä ymmärrä palvelevansa koko alueen asukkaita ja vanhusten hoitopaikoista ei alue vieläkään ota vastuuta. Joten emme voi Sipoossakaan olla oikein hyvillä mielin vastuun ja rahojen siirrosta toisaalle, kun hommat ja ihmiset ei selvästi ole hoidossa.
Kunnan nykyorganisaatio on kaukana tarkoituksen mukaisesta nykytilanteessa. Nykyinen sivistystoimi on erittäin suuri: n. 60 miljoonaa euroa eli 60% muutoksen jälkeisen kunnan 100 miljoonan vuosimenoista. Kunnanhallitus ja -valtuusto ovat aiemmin päättäneet uudesta kuntaorganisaatiossa, jossa hallinto- ja talousosaston lisäksi kunnassa on neljä toimialaa: varhaiskasvatus, opetus, palvelut sekä kaavoitus ja kiinteistöt (nimistä ei ole vielä lopullisia versioita). Lisäksi päättäjien yhteinen tahto on ollut, että sivistyksen organisaatioon rakennettu kielijako puretaan. Näin kaikkia saman asteen päiväkoteja, ala- ja yläkouluja sekä lukioita tulee johtaa ja hallinnoida yhdessä opetuskielestä riippumatta. Joskus vanhat toimintatavat ovat todellakin ilman järkiperustaa.
Kunnanhallitus päätti 27.2. pienin muutoksin hyväksyä kunnanjohtajan esittämät peruspalkat neljälle uudelle toimialajohtajalle, niin että ne ovat 6 200 eurosta (varhaiskasvatuksen johtaja) 7 800 euroon (kaavoitus- ja rakennustoimen johtaja). Samalla luovutaan joitakin vuosia käytössä olleista johtajien bonuspalkkioista, joita ei koskaan pystytty kuntalaisille kunnolla perustelemaan.
Nykyisestä sivistystoimesta irrotetaan varhaiskasvatuksen lisäksi sivistystoimesta myös kirjastot, Sipoon opisto ja urheilu (ns. vapaa-ajan jaostolle kuuluneet asiat), jotka liitetään palvelutoimialaan. On erittäin perusteltua antaa varhaiskasvatukselle sen ansaitsema painoarvo oman toimialan myötä. Samalla päiväkotien henkilökunnan ja niiden johtajien palkkakuoppa on käymässä kaikille ilmeiseksi ja kiusalliseksikin. On hienoa että Sipoo voi olla suunnannäyttäjä nostamalla varhaiskasvatuksen esiin muun koulutuksen rinnalle. Sen haasteet saavat nyt toivottavasti niille kuuluvan ilmatilan kunnan päätöksenteossa.
Johtajavirat pyritään täyttämään ensisijaisesti sisäisellä haulla ja jos kunnanhallitus haluaa sen pohjalta valita toimialajohtajat, muita hakuja ei tarvitse järjestää. Ulkoinen tai avoin hakumenettely voi tulla kunnalle kalliiksi, jos nykyisiä johtajia ei valita uusiin tehtäviin vaan kunnan palkkalistoille jäisi korkeapalkkaisia mutta uuteen organisaatioon vaikeasti sijoitettavia johtajia.
Seuraavina vaiheina on tarkemmat kuvaukset toimialoista ja mitkä nykyiset toiminnot mihinkin niistä kuuluu, ja perästä seuraa myös kunnanvaltuuston lautakuntien uudelleen järjestäminen niin että ne toimivat yhteen uuden organisaation kanssa. Samalla toivottavasti voidaan muutamia lautakuntapaikkoja ja jaostoja myös vähennettyä – mikä olisi perusteltua kun rahaakin on kunnalla selvästi vähemmän. Tämä luottamuspaikkojen vähennys ei varmasti ole kaikille poliittisille ryhmille mieleen, mutta kaiken järjen mukaista se olisi.
Kirjoittaja on Sipoon kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja, Sipoon Perussuomalaisten puheenjohtaja ja I-U aluevaltuustoryhmän sihteeri