Nikkilän Sydämen tiloissa on siirrytty muiden sipoolaisten koulujen tapaan ottamaan kengät pois sisätiloissa. Tämä on nyt noussut ongelmaksi osalle oppilaista, ja toimintatavan valvominen osalle koulurakennuksen aikuisista. Nikkilän Sydämessä opiskelee Sipoonjoen yhtenäiskoulun luokat 1–2 ja 7–9 sekä kaksi esiopetusryhmää ja Kungsvägen skolan luokat 7–9.
Nikkilän sydän on laaja koulurakennus, jonka uudisosa on otettu käyttöön syksyllä -21. Uudisosan lattiat on päällystetty kokolattiamatolla, joka ei missään tapauksessa sovi ulkokengillä kävelyyn. On myös mahdoton ajatus, että osa koulurakennuksesta olisi sukkakoulu ja osa ei. Alakoulun pikkuoppilaiden osalta tämä tarkoittaisi crocs-tyyppisten muovikenkien pukemista ja riisumista useita kertoja päivässä sekä liukastelua märillä lattioilla siirryttäessä koulun yhteisiin tiloihin esim. ruokailemaan. Kustannukset sisäkengistä jäisivät opetuksen järjestäjän eli kunnan maksettavaksi.
Eikö ole selvä, että ison koulun sekä yleiset aulatilat että luokkatilat pysyvät siistimpinä ja viihtyisämpinä, jos tilojen käyttäjät ottavat ulkokengät ja -vaatteet sisätiloissa pois? Kulttuuriimme kuuluu riisua kengät kotiin tullessa, miksei siis myös kouluun saapuessa?
Kenkien jättäminen naulakoille pitää koulun sisäilman pölyttömämpänä. Oppilaat tarvitsevat toki turvallisen naulakko- tai kaappitilan, jossa voivat hyvillä mielin säilyttää omia tavaroitaan ja vaatteitaan.
Asiaan on nyt ottanut kantaa jopa sivistysvaliokunta, jonka pääasiallisina tehtävinä lienee turvata ja jakaa kuntatasolla oppimisen ja opettamisen resurssit. Ei puuttua koulujen päivittäisen toiminnan käytänteisiin, vaatteisiin, verhoihin tai vihkojen riviväleihin.
Koululla on opetuksen lisäksi kasvatustehtävä. Tätä kasvatustyötä opettajat ja muu koulun henkilökunta tekevät päivittäin. Hyviin käytöstapoihin kuuluu oppia, että sisätiloissa työpaikoilla ja koulussa otetaan pois ulkovaatteet ja -kengät.
Toivomme huoltajien, luottamushenkilöiden ja virkamiesten tukevan koulun henkilökunnan tekemää kasvatustyötä
ja antavan rauhan kouluille luoda parhaaksi katsomansa toimintatavat. Ymmärrämme, että toimintatavan muutos kestää oman aikansa, mutta tiedämme sen tuovan turvallisuutta, viihtyisyyttä ja puhtautta koko kouluväen työympäristöön. Huoltajat tuskin haluavat nuorten, tai saati pienten eskareiden ja ekaluokkalaisten, viettävän koulupäivät ulkokengät jalassa sisätiloissa. Kunta työnantajana on tuskin valmis poistamaan kokolattiamattoja koulun uudisosasta ja lisäämään siivouksen määrää hurjasti nykyiseen verrattuna. Puhtaat ja kuivat lattiat ovat tärkeä sisäilma- ja työturvallisuusasia niin oppilaiden kuin henkilökunnan kannalta.