Toni Martikainen toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja omistaa nyt vuoden 1956 Fordin pickupin – "Olen haaveillut tästä autosta koko elämäni"

Toni Martikainen kertoo Rosita nimen olevan peräisin auton nyt jo edesmenneeltä entiseltä omistajalta. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Vuonna 1956 Fordin autotehtaalla valmistettiin yhteensä 137 581 kappaletta panoraamaikkunalla varustettua F100-sarjan pickup-autoa. Autoista pikkupojasta asti kiinnostunut Toni Martikainen päätti jo teini-iässä, että jonain päivänä yksi näistä olisi hänen.

–Vuoden -56 Ford oli ensimmäinen auto, jonka osasin lapsena piirtää. Ihastus on tullut varmasti verenperintönä isältäni, joka oli Ford-mies henkeen ja vereen. Hänellä oli aikoinaan Ford Escort, Martikainen kertoo.

Sipoon ja Pornaisten rajalla asuva Toni Martikainen on nykyisin onnellinen mies. Autotallissa on vajaat kaksi vuotta komeillut, Rositaksi nimetty, pinkki Fordin pickup vuosimallia -56.

Koska juuri kyseisen vuosimallin autoja on Suomessa myynnissä vain harvoin, Martikainen oli jo varautunut lähtemään haaveensa perässä Yhdysvaltoihin. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin.

– Naapuri laittoi eräänä sunnuntaina viestiä, että olenko huomannut, että Nettiautoon on tullut myyntiin 50-luvun Ford. Totesin, että olen, mutta en suostu edes harkitsemaan sitä, koska auto oli vuoden 1952 malli ja halusin nimenomaan 56-vuosimallin, Martikainen muistelee.

Illalla Martikainen tuli kuitenkin vilkaisseeksi myynti-ilmoituksia uudelleen ja tajusi, että myyntiin oli tosiaan tullut myös vuoden 1956 Ford.

– Otin yhteyttä auton edesmenneen omistajan kaveriin, joka myi autoa lesken puolesta. Vaikka kuvista näki, että auto kaipaisi hellyyttä, sovimme tapaamisen Lahteen.

Rositassa sekä bensatankki että lukko sijaitsevat apukuskin puolella. Kuva: Ulla Yliherne

Martikaisen ensitapaaminen unelma-autonsa kanssa ei ollut sadunhohtoista ilotulitusta.

– Pakoputket vuotivat ja Rosita oli pölynpeitossa. Vaikka näky oli surullinen, olin tehnyt ostopäätöksen jo kuvien perusteella.

Vaikka Martikainen olisi ollut valmis ostamaan auton siltä seisomalta, myyjä oli kuitenkin luvannut esitellä autoa myös toiselle ostajaehdokkaalle. Niinpä Martikainen joutui palaamaan kotiin tyhjin käsin.

– Soitin myyjälle vielä uudelleen illalla ja kuulin, että toinen kaveri olikin perunut tapaamisen. Myönnän, että tippa vierähti poskipäille kun myyjä lupasi auton minulle. Olen haaveillut tästä autosta koko elämäni, hän sanoo.

Toni Martikainen aikoo vaihtaa muun muassa Rositan moottorin. Kuva: Ulla Yliherne

Tosiasiassa Martikaisen ja Rositan tiet olivat kohdanneet jo 2000-luvun alussa. Martikainen kertoo olleensa matkoilla kun oli ohiajaessaan äkännyt mikkeliläisen hotellin edustalla olevan auton.

– Ajoin useamman kerran auton ohi ja ihastelin sitä. Ainut asia mikä häiritsi, oli se, että auto oli varustettu väärän vuosimallin maskilla, Martikainen muistelee.

Jälkikäteen Martikainen tajusi, että hotellin pihassa ihasteltu auto oli sama yksilö, jonka hän toi Lahdesta kotiin. Maskikin on nyt vaihdettu takaisin vuoden 1956 malliin.

Kyseisessä automallissa Martikaista viehättää erityisesti muodot.

– Tarkoituksenani on purkaa Rosita osiin ja vaihtaa niin alusta kuin tekniikkakin. Moottori menee vaihtoon, koska se ei ole Fordin alkuperäinen moottori, Martikainen kertoo.

Rositan lisäksi Martikainen kunnostaa kahta muuta autoa; Opel City Kadettia ja Opel Ascona B:tä.

– Vaikka Ford F100-sarjan autoja on tehty paljon vähemmän kuin esimerkiksi Asconoita, joita on noin kaksi miljoonaa, Rositaan löytyy hyvin varaosia.

Rosita päätyi esille American Car Show´hun jo heti ensimmäisten kuukausien aikana kun se oli tullut Martikaisen omistukseen.

Martikaisen autotallista löytyy myös kaksi Opelia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sipoo jakoi vuosiavustuksia yhdistyksille liki 7 000 eurolla – eläkeläiset saivat suurimman potin
 2. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 3. Tulipalo tuhosi kokonaan asuintalon piharakennuksen Paippisissa
 4. Avoimet puutarhat -tapahtuma avaa portit neljään sipoolaispuutarhaan
 5. Pilvijärvi on rauhoitettu yöksi jo vuosikymmenet – myös yhteistyö SV:n kanssa juontaa aikojen taa
 6. Haastattelussa: Jan Vapaavuori pelkää kansakunnan menettäneen puhtinsa ja laiskistuvan – "Unohdetaan, että kakku pitää leipoa ennen kuin sen jakaa"
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 10. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 11. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 12. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 13. Pääkirjoitus: Tänään on syntymäpäivä – Sipoon Sanomat täyttää 40 vuotta!
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tulipalo tuhosi kokonaan asuintalon piharakennuksen Paippisissa
 2. Pilvijärvi on rauhoitettu yöksi jo vuosikymmenet – myös yhteistyö SV:n kanssa juontaa aikojen taa
 3. Avoimet puutarhat -tapahtuma avaa portit neljään sipoolaispuutarhaan
 4. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 5. Pääkirjoitus: Tänään on syntymäpäivä – Sipoon Sanomat täyttää 40 vuotta!
 6. Sipoossa varmistettiin kesäkuussa vain muutama koronavirustartunta – ilmaantuvuus noussut Uudellamaalla
 7. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
 8. Sipoontien risteyssilta meni remonttiin – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 9. Nyt Joensuun Tilan uimarannalla suositellaan välttämään uimista - vedestä löytyi runsaasti ulosteperäisiä bakteereja
 10. Sauna paloi Pohjois-Paippisissa
 11. Kunta ei ole vielä tänä kesänä turvautunut kiisteltyyn torjunta-aineeseen – Sipoossa rikkakasveja kitketään nyt pääosin käsityönä
 12. ”Tänne ei moni löydä ilman opastustani” – retkiopas näyttää parhaat mustikkapaikat
 13. Kalkkirannan pysäköintiongelmalle tulee viimein stoppi: parkkikiekot käyttöön joka päivä ja sakot väärin toimiville
 14. Viljami-kissa joutui kyyn puremaksi – nämä vaaranpaikat on hyvä muistaa lemmikkien kanssa kesällä
 15. Vältä uimista Pilvijärvellä – uimavedestä löydettiin runsaasti ulosteperäisiä bakteereja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.