Postia uhkaa kahden viikon jättilakko, PAU kutsuu tueksi myös muita liittoja – "On tarjottu 8,90–10,26 euron tuntipalkkaa"

9000 postilaista uhkaa mennä lakkoon 11. marraskuuta alkaen. Riitta Ketola

Mikko Välimaa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU uhkaa aloittaa Postissa kaksi viikkoa kestävän lakon 11. marraskuuta.

PAU kertoi lakkovaroituksesta maanantaina ja kutsui samalla muita ammattiliittoja tukilakkoihin.

Toteutuessaan lakko koskisi noin 9 000 Postin työntekijää. Sekä postin jakelu, käsittely että kuljetus olisivat PAU:n mukaan lakossa.

Syynä rajuun työtaistelutoimeen ovat jumiutuneet työehtosopimusneuvottelut.

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan Posti ja työnantajaa edustava Palta aikovat korvata nykyisen tes-sopimuksen työnantajalle edullisemmalla Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimuksella.

– Käytännössä se tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, sanoo Nieminen PAU:n tiedotteessa.

Postia repii myös kiista pakettilajittelusta. Niemisen mukaan Posti haluaa siirtää pakettilajittelijat Postin omistamaan tytäryhtiöön Posti Palvelut Oy:hyn, joka on järjestäytynyt Medialiittoon.

Niemisen mukaan liikkeenluovutuksella halutaan saada lajittelijoille näin alan yleissitovaa työehtosopimusta selvästi halvemmat palkka- ja työehdot.

Niemisen mukaan palkanalennukset olisivat kovia.

– Teollisuusliiton jakelua koskevassa työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 8,90–10,26 euroa. Yötyötunnilta saa yötyökorvausta 0,8 euroa. PAU:n työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 11,34–14,41 euroa ja yötyölisä on 30 prosenttia yksinkertaisesta tuntipalkasta laskettuna eli 3,4 – 4,3 euroa tunnissa.

Palta on kiistänyt postilaisten tulkinnat palkan romuttamisesta.

– Emme todellakaan ole romuttamassa työehtoja vaan hakemassa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan toimintaedellytyksissä tapahtuvat suuret muutokset ja joka varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa,toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi viime viikon torstaina Paltan tiedotteessa.

Aarton mukaan Posti on vaikeassa kilpailutilanteessa. Jakelualalla on käytössä kaksi eri työehtosopimusta, ja Aarton mukaan Posti noudattaa ainoana yhtiönä PAU:n sopimusta.

Muut jakeluyhtiöt toimivat Teollisuusliiton sopimuksella.

Samalla Postin tuottoja syö kirjepostin raju vähentyminen.

– En ole koko pitkän työmarkkinaurani aikana nähnyt millään toimialalla yhtä nopeaa ja rajua murrosta kuin tämä, jonka keskellä Posti on nyt. Tilanne on hyvin vaikea, Aarto totesi Paltan tiedotteessa.

PAU ilmoitti syyskuussa, että postialalla ei ole työehtosopimuksen päättyessä työrauhaa ennen kuin pakettilajittelijat siirretään takaisin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseen.

Hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) otettua kiistaan kantaa Postin hallitus lupasi pakettilajittelijoille noin kahden vuoden siirtymäajan.

Heidi Niemisen mukaan myös muille postilaisille on luvattu tes-neuvotteluissa yhden sopimuskauden mittaista eli noin 1–2 vuoden pituista palkkatakuuta henkilökohtaisten palkkojen ja ilta- ja yötyölisien osalta.

Niemisen mukaan kompromissiesitystä ei voida hyväksyä.

– Esimerkiksi kaikki uudet työntekijät sekä vuokratyöntekijät otettaisiin sisään kymmeniä prosentteja pienemmillä palkoilla ja heikommilla työehdoilla. Jos sillä palkalla löytyisi riittävästi tulijoita, niin vanhemmista, parempipalkkaisista pyrittäisiin eroon mahdollisimman nopeasti.

PAU:n vaatimus neuvotteluissa on säilyttää nykyiset työsuhteen ehdot sekä palkan ja yleisen linjan mukaiset palkankorotukset.

Niemisen mukaan PAU on pyytänyt muilta SAK:n ammattiliitoilta tukea taistelussaan.

Kuljetusliitoilla on PAU:n mukaan sopimus liittojen keskinäisestä tuesta. Viimeksi sitä käytettiin Postissa vuonna 2015, kun kuljetusliittojen tukitoimet saivat Postin luopumaan työehtoheikennyksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Siirtyminen kunnan vanhalta Varikolta uuteen on kestänyt ennakoitua kauemmin – Muutto Susikujalle toteutuu kokonaisuudessaan vasta vuoden lopulla
 2. Konst & Formin kesäsuosio yllätti – Gumbostrandissa pääsee hypistelemään teräksisiä pöllöjä sekä ihailemaan lasipupuja
 3. Ehkäisyneuvonnalle on suuri kysyntä – asiakasmäärät huimassa kasvussa
 4. Vaarallisten sote-jätteiden kuljetuksista syntyi sopimus
 5. Minä ja Suomenlahti: Sipoon saaristo on ollut rakas Anu Lempiselle jo lapsesta saakka, Minna Tauru harrastaa majakoiden bongausta, Marie Kellgren on ammattikalastaja jo kolmannessa sukupolvessa – Joko luit nämä Suomenlahti-aiheiset jutut?
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 10. Taustat: Näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa – tietolähdesuhde poikkeuksellisesti julki
 11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 12. Pääkirjoitus: Pyllyjen pesu ei kuulu uimaveteen
 13. Kirjat: Linda Huhtinen keräsi ihmisten muistoja Juicesta sitaattikokoelmaan – "Juicekaan ollut vain nokkela ja hauska"
 14. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 15. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.