Söder-Lääkärit lopettaa toimintansa – Esa Partio keskittyy jatkossa lääketieteen sijaan maalaamiseen

Esa Partio on maalannut maisemien lisäksi muun muassa omakuvansa. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Palvelutalo Lindan yhteydessä keväästä 2015 toiminut lääkäripalveluita tarjoava Söder-Lääkärit lopettaa toimintansa kesäkuun lopussa.

Monelle sipoolaiselle tuttu ortopedi ja kirurgi Esa Partio kertoo siirtyvänsä eläkkeelle yli 40 työvuoden jälkeen.

– Tai ainakin pääsääntöisesti eläkkeelle. Teen vielä Kotkan Mehiläiseen keikkaa muutamana päivänä viikossa. Ja konsultaatioiden tekemistä jatkan varmasti niin pitkään kun henki minussa pihisee, hän nauraa.

Pitkän työuransa aikana Partio on ollut tunnetuksi erityisesti tutkimustyöstään liukenevista luunkiinnitys välineistä. Muun muassa kolme vuotta sitten Partio esitteli Itävallasta saapuneille kollegoille murtumien luudutuksiin kehittämäänsä ruuvia käytännön leikkauksen yhteydessä.

Työ on vienyt nykyisin Boxissa asuvaa Partiota niin Kajaaniin, Ouluun, Töölöön kuin Honoluluun Havaijille.

– Urani kannalta Kajaanin sairaala oli hyvä työpaikka. Siellä pääsin valmistumisen jälkeen tekemään paljon erilaisia töitä, Partio kertoo.

– Kukaan ei ole niin itsevarma kuin vastavalmistunut apulaislääkäri, mutta tämä työ opettaa, että kirurgin pitää olla nöyrä. Jokainen kirurgi, joka tekee paljon leikkauksia kohtaa urallansa realismin, hän sanoo.

Partio myöntää, että pitkän työuran päättymiseen liittyy tietynlaista haikeutta. Laakereille hän ei aio jäädä lepäämään.

– Oikein odotan sitä päivää, kun aamulla ei ole pakko lähteä yhtään minnekään. Voin kävellä espressokupin kanssa 30 metriä kotipihan halki ateljeehen, levittää kankaan telineeseen ja alkaa maalata, hän visioi.

Taidemaalauksen pariin Partio kertoo ohjautuneen sattumalta vaimonsa innostamana.

– Ohjasin viimeisen väitöskirjani vuonna 2006. Kun minulle tämän jälkeen jäi aikaa, ajattelin, että miksi en voisi kokeilla maalaamista.

– Hankin akryylimaalit ja tein ensimmäisen asetelmamaalaukseni. Silloin minulle sanottiin, että unohda akryyli ja hanki öljyvärit. Olen kuulemma tyypillinen öljyvärimaalari, Partio hymähtää.

Partion taidetta on nähtävillä myös Sipoossa. Kesäkuun ajan kahvila Pikkurastaassa Söderkullassa on esillä Partion maalauksia.

– Näyttelyn teemana on Suomi-Italia. Näyttelyssä esillä olevat maisematyöt ovat pääosin jommasta kummasta näistä maasta, hän kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut