Viljami-kissa joutui kyyn puremaksi – nämä vaaranpaikat on hyvä muistaa lemmikkien kanssa kesällä

Eläintenhoitaja Samuli Heiskanen tarkistaa Viljami-kissan kunnon vielä ennen kissan kotouttamista. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Viljami-kissalla on takanaan jännittävät päivät.

Haastattelupäivää edeltävänä päivänä kyy puri Viljamia toiseen etutassuun. Tänään kissa voi jo paljon paremmin, vaikka kohtaamisesta käärmeen kanssa muistuttaa vielä etujalassa oleva nesteytystippa.

– Viljami oli onnekas. Kissan kunto kohosi silmissä kun pääsimme aloittamaan hoidon nopeasti. Nyt Viljami on jo valmis lähtemään kotiin, eläintenhoitaja Samuli Heiskanen Sipoon pieneläinklinikka Moreliuksesta kertoo.

Sipoon kaltaisilla alueilla, joissa metsiä on paljon, kyyn puremat näyttelevät isoa roolia lemmikkien kesäajan vaaroista. Heiskanen kertoo, että esimerkiksi viime kesänä Sipoon pieneläinklinikalla hoidettiin lemmikkien saamia kyynpuremia viikoittain.

– Pääsääntöisesti kyy väistää sekä ihmistä että eläintä, mutta varsinkin koirat ovat usein niin uteliaita, että ne saattavat lähteä jopa jahtaamaan pakenevaa käärmettä, joka ahdistuneena sitten puree, Heiskanen sanoo.

Kyyn purema onkin erityisen vaarallinen koirille, jotka Heiskasen mukaan sietävät kyyn myrkkyä kissoja heikommin. Tästä huolimatta purema on hengenvaarallinen myös kissoille. Heiskanen painottaakin, että aina kun omistajalla on syytä epäillä lemmikkinsä joutuneen kyyn puremaksi, tulee välittömästi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

– Omistaja ei voi kauheasti itse antaa ensiapua lemmikilleen. Esimerkiksi kyytablettien antoa ei enää suositella ellei puremakohta ole nielun alueella, jolloin vaarana on hengitysteiden turpoaminen. Tällöinkin kannattaa ensin soittaa eläinlääkäriin. Kyytabletit saattavat peittää oireita ja jopa hidastaa parantumista. Sen sijaan ampiaisen pistoon kyytabletti on toimiva ratkaisu, hän opastaa.

Viljami-kissa oli onnekas. Se selvisi kyyn puremasta melko vähällä kun pääsi pikaisesti tarvittavaan hoitoon. Kuva: Ulla Yliherne

Viljami-kissan tavoin kyyn puremaksi joutunut lemmikki saa eläinlääkärissä nesteytystä, jolla pyritään turvaamaan muun muassa munuaisten toiminta.

– Kyyn purema aiheuttaa valtavaa kipua, joten lemmikille annetaan myös opiaattikipulääkettä, Heiskanen kertoo.

Kyiden ja ampiaisten lisäksi lemmikkiä vaanivat kesällä myös punkit. Koska punkit levittävät myös eläimiin tarttuvia tauteja, Heiskanen kehottaa ottamaan häätölääkityksen tosissaan. Ensimmäiset punkit tavataan jo maaliskuussa.

– On hyvä muistaa, että samat punkkilääkkeet eivät sovi sekä koirille että kissoille. Osa koirien punkkihäädöistä voivat olla kissalle jopa hengenvaarallisia, hän huomauttaa.

Kuumana kesäpäivänä lemmikkien riski saada lämpöhalvaus kasvaa erityisesti paksuturkkisilla koirilla sekä lemmikeillä, joilla on esimerkiksi sydänsairaus.

Jo parin asteen nousu ruumiinlämpötilassa voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilan.

– Koiran perusruumiinlämpö on 38–39-astetta. 40-astetta on jo kohonnut lämpötila ja 41-asteen ruumiinlämpö on jo hengenvaarallinen.

Lämpöhalvausoireista kärsivän lemmikin ensiavuksi Heiskanen ohjeistaa viemään tämän heti viileään, varjoisaan paikkaan sekä peittelemään eläimen kylmään veteen kastetuilla pyyhkeillä.

– Jääkylmällä vedellä kastelu nopeasti on elimistölle liian suuri stressitila, siksi viileät, märät pyyhkeet ovat turvallisempia viilennykseen.

Helle saattaa aiheuttaa yllättäviä ongelmia myös kerrostalossa asuville kissojen omistajille.

– Avoimesta kerrostalon ikkunasta pudonneita kissoja hoidettiin muun muassa murtumien takia meidänkin klinikalla viime kesänä useita kappaleita viikossa. Kaikki kissat eivät selviä putoamisesta edes eläinlääkärille asti.

Muista myös nämä

Eläintenhoitaja Samuli Heiskanen muistuttaa, että monet grilliherkut saattavat olla vaaraksi lemmikille.

– Esimerkiksi grillimaissin tähkät on hyvä pitää kaukana koirien ulottumattomissa. Tähkät tuoksuvat monesta koirasta todella herkullisilta ja osa saattaa tilaisuuden tullen nielaista ne kokonaisina.

Maissintähkä sulaa kuitenkin hyvin huonosti koiran elimistössä ja saattaa tukkia lemmikin ruoansulatuskanavan, jolloin edessä voi olla leikkaus.

– Puiset jäätelötikut ja grillitikut kannattaa myös pitää poissa lemmikin saatavilta, Heiskanen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Omatoimisen suunnistamisen lisäksi tarjolla on nyt ohjattua toimintaa – "Harjoitusten jälkeen rastit jätetään maastoon viikoksi"
 2. Sipoon kirjastot avaavat ovensa maanantaina – näin korona muutti käytäntöjä
 3. Nikkilän sairaalan pimeä historia kääntyi suomeksi – alkuperäisteosta myyty jo yli 100 kappaletta
 4. Bilettäjä lähetti voittoterveiset Talmaan – Suomenhevostamma oli yhtä vahva kuin ennenkin paluukisassaan
 5. Itä-Uudellamaalla oli yli 100 kertaa asiaa sosiaaliasiamiehelle – nämä asiat herättivät kyselyitä
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Uimakausi alkoi jo Pilvijärvellä
 9. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 12. Maiju on yksi Sipoon koronakevään uusista ylioppilaista – "Onhan se tuntunut epäreilulta, että juhlia joutuu siirtämään"
 13. Sipoo avasi pesupaikat – mattopyykille pääsee taas
 14. Parhaita ehdotuksia valitessaan sipoolaisäänestäjät kannattivat perinteistä keskuspuistoa – "Neljän kärki on erittäin tasainen"
 15. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.