Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nikkilän vanhasta pumppaamosta tehdään elokuva – "Toivottavasti kuvaukset ehditään tehdä ennen myyntiä"

– Tämä on paikka, josta varmasti suurimmalla osalla sipoolaisista on jotain sanottavaa. Rakennus sijaitsee niin keskeisellä näyttämöllä Nikkilässä, että uskon monella olevan tähän vahva tunneside, taiteilija ja tutkija Kaisa Salmi toteaa Nikkilän keskustassa sijaitsevan vanhan pumppaamon ovella.

Sipoolaiset valitsisivat ylivoimaiseksi suosikikseen Salmen ideoiman TaidePumppaamo-teoksen kun kunta järjesti kutsukilpailun vuonna 2016. Kilpailussa etsittiin toteutuskelpoisia ideoita Nikkilän Jokilaaksoon.

– Alkuperäinen ideani oli kunnostaa vanha vedenpumppaamo näyttelytilaksi. Tarkemmissa selvityksissä kävi kuitenkin ilmi, että rakennus on niin heikossa kunnossa, että sen kunnostaminen sellaiseksi, että rakennus olisi turvallinen yleisölle, tuli kunnalle liian kalliiksi, Salmi kertoo.

Nyt Salmi onkin ideoinut uuden keinon toteuttaa taideteos, jossa vanha vedenpumppaamo näyttelee pääosaa.

– Etsin elokuvaa varten henkilöitä, joilla on jonkinlainen side pumppaamoon. He voivat olla henkilöitä, jotka ovat kuulleet pumppaamosta tarinoita, tietävät rakennuksesta kiertäviä legendoja, ovat asuneet siellä, maalanneet sinne graffiitteja, tilapäisesti yöpyneet rakennuksessa tai vaikka bilettäneet pumppaamossa, Salmi luettelee.

Taiteilijan toiveena on, että hän löytyisi noin kymmenkunta henkilöä, jotka olisivat halukkaita jakamaan pumppaamomuistonsa elokuvaan. Jos kameran edessä esiintyminen tuntuu epämukavalta, taiteilija rauhoittelee ja kertoo, että kuvauksissa voidaan käyttää myös ammattinäyttelijöitä.

– Toiveenani on, että ehtisimme tehdä mahdollisimman paljon kuvauksia pumppaamossa ennen kuin se myydään, Salmi toteaa.

Ensimmäiset kuvaukset on tarkoitus toteuttaa jo toukokuun puolella.

– Aloitamme kuvaukset 27.–28. toukokuuta. Ensimmäiset kuvauspäivät ovat todella tärkeitä, joten toivottavasti saisimme mahdollisimman monta henkilöä mukaan näille päiville. Kuvauksia on mahdollista jatkaa kesällä, mutta silloin ne täytyy todennäköisesi tehdä rakennuksen ulkopuolella. Tietenkin tilanne on toinen, jos pumppaamo myydään ja uusi omistaja antaa luvan jatkaa kuvauksia myös sisätiloissa, Salmi sanoo.

Nikkilän keskustassa sijaitseva entisen sairaalan pumppaamo on valmistunut vuonna 1914.

Rakennuksen omistaa tällä hetkellä Sipoon kunta, mutta kunnalla ei ole ollut vuosiin rakennukselle omaa käyttöä. Tekninen valiokunta päättikin joulukuussa 2018 asettaa pumppaamon myyntiin. Myyntiprosessi on tarkoitus käynnistyä nyt toukokuussa.

Asiasta järjestetään julkinen tarjouskilpailu, josta vastaa Habita Kiinteistönvälitys Oy. Rakennus on nykyisin suojeltu, joten sitä ei ole mahdollista purkaa eikä sen ulkoasua saa muuttaa ilman kunnan rakennusvalvonnan lupaa. Kunnan mukaan pumppaamon yhteyteen saa kuitenkin rakentaa rakennuksen tyyliin sopivan terassin.

Ostajaehdokkaan on ostotarjouksensa yhteydessä kerrottava paitsi pumppaamosta tarjoamansa euromäärä, myös selvitettävä mihin käyttötarkoitukseen ostaja aikoo pumppaamoa jatkossa käyttää.

Lopullisen päätöksen pumppaamon ostajasta tekee Sipoon tekninen valiokunta.