Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutta musiikkia julkaiseva Sami Karu: Ensimmäinen sinkku sai samat pisteet kuin Bruce Springsteen

Viime viikon perjantai oli sipoolaiselle Sami Karulle odotettu päivä.

Silloin julkaistiin hänen uusin singlensä Sun iholla.

– Tämä on rakkauslaulu, balladi, jonka idea syntyi ystäväni sosiaaliseen mediaan jakaman valokuvan innoittamana. Olen ajatellut, että laulussa kuvataan vanhempia ihmisiä, jotka ovat olleet yhdessä jo pitkään. Elämä ei ole aina ollut helppoa, mutta silti he ovat yhä yhdessä, Karu kuvailee.

Sipoolaismuusikolta on luvassa lisää uutta musiikkia vielä tämän vuoden puolella. Viisi kappaletta sisältävä Syksyn värejä -niminen EP-levy on tarkoitus julkaista syksyllä.

Se on jatkoa vuonna 2017 ilmestyneelle Karun esikoisalbumille ”Hetkiä”.

– Esikoisalbumin julkaisusta on kulunut nyt pari vuotta ja niinhän sitä sanotaan, että jos uutta musiikkia ei tee, sinut unohdetaan, Karu toteaa ja kertoo julkaisevansa tulevan EP:n oman yrityksensä kautta pienkustantajana.

Sun iholla -single julkaistiin digijakeluna useissa musiikkipalveluissa. Ensimmäisen radiosoittonsa se sai tällä viikolla kun Ylen Radio Suomen Levylautakunta-ohjelma noteerasi kappaleen.

– Kovassa seurassa olin. Sain samat pisteet kuin esimerkiksi Bruce Springsteen, Karu iloitsee.

Karun mukaan radiosoitolla onkin yhä iso merkitys artistin tunnettavuuden kasvattamisessa.

– Pelkän Spotifyn kautta on vaikea tulla löydetyksi. Suomessa on valtavan paljon hyviä muusikoita, hän sanoo.

Melodiaan istuva teksti on sipoolaismuusikolle tärkeä elementti musiikin teossa. Hän kokeekin olevansa ensisijaisesti tarinankertoja.

– Tykkään kuvata sitä miltä jokin asia tuntuu. Rikas suomenkieli on tähän mahtava väline. Nytkin päässä pyörii useita yksittäisiä tekstejä, mutta juju on siinä, miten niiden ympärille saa rakennettua kokonaisen tarinan.

Tuoreimman singlenkin teko lähti liikkeelle juuri tekstistä. Ensin syntyi kappaleen kertosäe.

– Aloin pyöritellä mielessä lauseita siitä miten sun iholla oon turvassa, sun iholla voi vaikka itkeä ja huolet saavat kuulua, Karu tapailee kappaleensa sanoja.

Toisinaan laulujen teko ei katso aikaa tai paikkaa. Pitkään päässä pyörineet yksittäiset lauseet tai melodia saattavat löytää paikkansa vaikka aamuyöstä. Silloin ei auta kun nousta ylös sängystä ja ryhtyä työhön.

– Lapseni harrastavat paljon, joten minulla on yleensä aina kitara mukana auton takapenkillä kun kuskaan heitä harrastuksiin tai ystävien luokse. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun olen soitellut menemään kitaralla ties minkä jäähallin parkkipaikalla, hän nauraa.

Tuorein singekin syntyi osittain Karun odotellessa lastansa tämän kaverin synttäreiltä.

– Hehkutin itsekseni autossa, että nyt tuli kova.

Uusia kappaleita Karu testaa toisinaan niin bändikavereillaan kuin solokeikoillaan.

– Se on yleensä hyvä merkki, jos yleisössä alkaa jalka tai käsi naputtaa biisin tahdissa, hän tietää.

Musiikin parissa Sami Karu on viihtynyt lapsesta saakka. Ensimmäiset omat rummut hän sai 14-vuotiaana ja on siitä lähtien kirjoittanut myös omia kappaleita.

– Oman musiikin julkaiseminen oli pitkäaikainen haave. Yksi muusikon urani hienoimmista hetkistä oli kun ystäväni kanssa tekemä Tervastuli-kappale soi Ylen ohjelmassa. Osallistuimme kyseisellä kappaleella partion suurleiriä varten järjestettyyn leirikappalekilpailuun, Karu muistelee.