Keudan opo ohjaa opiskelijoita ja huristelee vapaa-ajallaan MC Tuonelan riveissä

Keuda Opinto-ohjaaja kaasuttaa kohti täyteläistä opiskeluelämää ja vapaa-aikaa.

Kari Ponto ajaa mielellään säiden salliessa työmatkansa Järvenpäästä Sipooseen Paippisten kautta. ­Hän kertoo mielen pysyvän virkeänä kuuluisaa monttutietä ajaessa. S

Jouni Lampinen

Kari Ponto on moottoripyöräilyä vapaa-ajallaan harrastava opinto-ohjaaja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä Keudassa. Ponto on tuttu mies Sipoon toimipisteessä viihtyville opiskelijoille.

53-vuotiaan opinto-ohjaajan työtehtäviin kuuluvat opintojen etenemiskeskustelut opiskelijoiden, huoltajien ja opettajien kanssa. Hän huolehtii osaltaan myös Keudan koulutuksien markkinoinnista esimerkiksi yläkouluissa ja messuilla.

Työ ei hoidu vuosikymmenestä toiseen vanhalla rutiinilla.

– Opinto-ohjaajat joutuvat kouluttautumaan jatkuvasti pysyäkseen mukana työelämän ja koulutuksen muutoksessa.

Järvenpäässä asuva Ponto ei valita. Isossa kuvassa hän kokee työnsä erittäin merkitykselliseksi.

– Pidän työstäni erittäin paljon.

Ponto ei voi keskittyä pelkästään Sipoon Keudan oppilaiden tarpeisiin, vaan hänen työnsä vaatii liikkumista laajemmallakin säteellä.

– Periaatteessa olen keskiviikosta perjantaihin Sipoossa. Tänä aikana pyrin toimimaan parhaani mukaan opiskelijoiden etujen mukaisesti. Jos joku haluaa tulla keskustelemaan kanssani, pyrin aina ottamaan avun tarvitsijan heti vastaan.

Keudan ja Sipoon lukion käytössä oleva Enter on niin tilojensa, henkilökunnan kuin oppilaidensakin puolesta mukava työympäristö, Ponto kiittää.

– Opettajat, opiskelijat, muu talon väki sekä itse rakennus muodostavat oppimisympäristön. Jos joku osa-alue näistä pettää, niin oppimisympäristössä on ongelmia. Sipoon Enter on erinomainen oppimisympäristö – suoritti sitten ammatti- tai lukiotutkintoa.

Vastapainona työlleen Ponto harrastaa moottoripyöräilyä. Hän on MC Tuonelan jäsen. Oppilaiden tai heidän vanhempiensa ei tarvitse pelätä. Kyseessä on kerho, jonka jäsenet harrastavat moottoripyörillä ajamista yhdessä ja hyvässä hengessä.

– Ajelin yksikseni viime alkukesästä myös näillä Sipoon mutkateillä. Jossain vaiheessa aloin miettiä sitä minkälainen olisi MC kerho, johon itse haluaisin kuulua.

Ponto ja hänen ystävänsä olivat kiertämässä Saimaata myöhemmin kesällä, jolloin heillä välähti. He päättivät perustaa kerhon, joka olisi kalevalaista perinnettä kunnioittava Tuonela MC.

Ponto on kerhon yksi perustajajäsenistä.

– Selkämerkeissämme onkin vene, jota sauvoo Tuone Tytti lastinaan väsynyt soturi kohti Tuonelaa.

Opiskelukirjoa

Kari Ponto kehuu Sipoon Keudaa erinomaiseksi valinnaksi nuorille.

– Enterissä on hyvä henki. Opiskelijaryhmiä on sopivan vähän, joten opettajat tuntevat hyvin opiskelijansa. Talon hyvä henki vaikuttaa positiivisesti tulijaan ja näkyy myös oppimistuloksissa.

– Koulustamme valmistuu hyvin työllistyviä merkonomeja, datanomeja ja sähkö- ja automaatioasentajia. Osa opiskelijoista jatkaa menestyksekkäästi opintojaan esimerkiksi ammattikorkeakouluissa. Akateemisia taitoja enemmän kaipaavalle on mahdollista valita kaksoistutkinto Enterissä sijaitsevan lukion myötävaikutuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.