Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jeesuksen sanoissa Sipoon pojan mentävä aukko – Kulttuuripalkinnon saaja tunnusti valkoisen valheen

Sipoon kunnan vuoden 2018 kulttuuripalkinto ojennettiin maanantai-iltana Jukka Gustavsonille, joka tunnetaan parhaiten taannoin paluun tehneen Wigwam-yhtyeen laulajana, säveltäjänä ja urkurina.

Syntyperäinen sipoolainen, Jukka Gustavson, on juurillaan Söderkullassa.

Palkinnon luovuttivat kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Anne Laitinen ja vapaa-ajanjaoston puheenjohtaja Tom Sundbäck, joka piti puheen juhlavissa tunnelmissa Topelius-salissa.

Pääkirjaston viralliset avajaiset huipentuivat juhlakonserttiin, jossa esiintyvät Claes Andersson ja Julia Korkman – sekä tietysti kulttuuripalkinnon luovutukseen.

– Tällä kertaa valinta osui musiikin monipuoliseen taitajaan. Tuoreena poliitikkona yllätyin, että valinta ei ollut kohdistunut häneen jo aiemmin. Hänellä on kuitenkin jo 50 vuotta kestänyt ura takanaan, Sundbäck kertoi ennen palkinnon saajan paljastamista.

– Hänen musiikkityylilajinsa ovat blues, soul, funk, jazz, pop ja progressiivinen rock. Hänen suosituimmat soittimensa ovat urut, piano, syntetisaattori ja lyömäsoittimet. Hän on esiintynyt vähintään kymmenessä eri yhtyeessä.

Laulaja, säveltäjä, sanoittaja ja yksi Suomen parhaimmista kosketinsoittajista sai huomiota laajalti, kun viime vuonna uutisoitiin kotimaisen proge-suuruuden Wigwamin paluusta.

Sundbäck kiinnitti huomiota, miten Sipoon kunnan kulttuuripalkinnon saaja ansaitsi erityistä huomiota muiden muassa Helsingin Sanomien artikkelissa viime vuoden lopulla.

Lopulta Sundbäck paljasti yleisölle kulttuuripalkinnon saajan nimen ja Jukka Gustavson nousi etupenkiltä salin lavalle yleisön taputusten saattelemana.

– Kun lukio alkoi, vuonna 1967, silloin alkoi myös minun ammattimuusikon urani, hän muisteli.

Gustavson joutui lukion aikana pyytämään lupaa olla poissa koulusta silloisen yhtyeensä Ruotsin kiertuetta varten.

– Siihen aikaan koulu oli aika tiukka paikka. Rehtori sanoi, että saat tämän kerran, mutta se on viimeinen kerta.

Ammattimuusikoiden kanssa toiminut ja samaan aikaan lukiota käynyt Gustavson onnistui suoriutumaan molemmista kuvioistaan.

Gustavsonin vanhemmat suhtautuivat suopeasti muusikon töihin, jotka olivat ikään kuin ammattikoulu nuorelle miehelle. Koulusta kertyi poissaoloja ja koska luvalla ei saanut olla poissa, vanhemmat auttoivat poikaansa. Poissaolovihkon perusteella Gustavson oli usein sairaana.

– Tunnustan nyt tämän teille. Se oli siinä tilanteessa tällainen valkoinen valhe.

– Mutta olen mahtavan kiitollinen tästä palkinnosta.

Gustavson puki iloaan siteeraamalla Jeesusta.

– Raamatussa Jeesus sanoi, että "kukaan ei ole profeetta omalla maallaan".

– Sipoon poika on kiitollinen, että tässä on poikkeus.