"Ankkalampi, hampurilaisravintoloita, marjatarha..."– Nikkilän keskuspuistoon tuli sipoolaisilta 400 ideaa

Rakentaminen: Puistoon toivottiin niin ankkalampea, ulkokuntoilulaitteita kuin hampurilaisravintoloita.

Ulla Yliherne

Sipoolaiset innostuivat jättämään peräti 400 ideaa, ehdotusta ja toivetta siitä, minkälainen Nikkilän tulevan keskuspuiston pitäisi heidän mielestään olla.

Tekniikka- ja ympäristöosaston suunnittelija Maria Mäntylä kertookin olevansa positiivisesti yllättynyt paitsi ideoiden määrästä, myös niiden sisällöstä.

– Ideoita ja toiveita tuli laidasta laitaan. Puistoon toivottiin niin ulkokuntoilulaitteita, arboretumia, suihkulähteitä, jättishakkilautaa kuin ankkalampea, Mäntylä luettelee.

Osa toiveista oli myös varsin villejä.

– Paljon toivottiin niin ostoskeskusta kuin hampurilaisravintoloita, mutta myös esimerkiksi lukemista koirille, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan, Mäntylä listaa.

Toiveiden joukossa vilahteli myös niin riikinkukkojen syöttötalo, marjatarha, tekojääalue, taidepolku patsaineen kuin telttailualue nuotiopaikkoineen.

Paljon toivottiin niin ostoskeskusta kuin hampurilaisravintoloita.

Kuntalaisten ideoita keskuspuistoon kerättiin kahden viikon ajan helmi–maaliskuun vaihteessa kolmessa yleisölle avoimessa toimipisteessä sekä päiväkodissa, lukiossa ja yläasteella sekä puhelimeen ladattavan ilmaisen Chaos Crowd -sovelluksen kautta.

Nyt ideat on käyty läpi ja niitä on jatkojalostettu koronavirusepidemian takia virtuaalisessa suunnittelutyöpajassa.

Huhtikuun alussa pidettyyn työpajaan osallistui Mäntylän mukaan kymmenkunta henkilöä.

– Loimme neljä esimerkkihahmoa keskuspuiston tulevista käyttäjistä, joiden pohjalta maisema-arkkitehdit työstävät nyt luonnoksia puistosuunnitelmiksi.

Luonnossuunnitelmista sipoolaiset pääsevät äänestämään suosikkiaan näiltä näkymin toukokuussa.

– Kokeilemme Sipoossa nyt ensimmäistä kertaa osallistuvaa budjetointia. Sen tavoitteena on, että puisto rakennetaan sen luonnossuunnitelman pohjalta, joka saa asukkailta itseltään eniten ääniä, Mäntylä sanoo.

Keskuspuisto on tarkoitus rakentaa Nikkilän Sydämen ja Päiväkoti Pikkusydämen läheisyydessä oleville puistoalueille ja hiekkakentille sekä Nikkilän kirjaston takana olevaan puistoon.

Hankkeen kokonaiskustannus on arviolta noin miljoona euroa. Tästä yleissuunnitelman laatimiseen ja osallistavan budjetoinnin osuuteen on varattu noin 50 000 euroa.

Ympäristöministeriö on myöntänyt Nikkilän keskuspuistohankkeelle noin 20 000 euron avustuksen koordinoimastaan Kestävä kaupunki -ohjelmasta.

Puisto on tarkoitus rakentaa vuosien 2021–2022 aikana.

– Tavoite on, että puisto olisi valmis jossain kohtaa vuotta 2022. Tämä on tämän hetkinen arvio, koska koronatilanteen takia kunnan taloutta joudutaan tarkastelemaan uudelleen, Mäntylä sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut