Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Uudellamaalla on yritetty huijata pankkitietoja poliisin nimissä – pyydetty lähettämään tunnuslukutaulukko

Itä-Uudenmaan poliisin nimissä on tällä viikolla lähetetty tekstiviestinä ja sähköpostina tietojenkalasteluviestejä.

Viesteissä vastaanottajalle on kerrottu, että hänen pankkitililleen on murtauduttu ulkomailta käsin, ja että poliisi pyytää lähettämään pankkitilin tunnukset ja tunnuslukutaulukon poliisi.fi -päätteiseen sähköpostiosoitteeseen.

– Huijarit ovat ilmeisesti käyttäneet tekaistuja poliisi.fi -sähköpostiosoitteita. On jälleen muistutettava painokkaasti, että poliisi, luottokorttiyhtiöt ja pankit eivät koskaan lähetä tällaisia viestejä asiakkailleen. Näin ei toimita myöskään puhelimessa, sanoo Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteessa rikoskomisario Mikko Minkkinen.

Vastaus on aina ehdoton ei, jos netissä tai puhelimessa tiedustellaan verkkopankkitunnuksia, pankki- tai luottokortin numeroa ja kortteihin liittyviä käyttäjätunnuksia tai tilinumeroa, neuvoo Minkkinen.

Sähköpostit tai tekstiviestit naamioidaan näyttämään tunnettujen yritysten tai viranomaisten asiakaspalveluviesteiltä niin sanotussa phishingissa eli tietojenkalastelurikollisuudessa.

– Tietojenkalasteluviestit ovat kirjoitettu siten, että vastaanottaja aktivoituu itse ja antaa salaisena pidettävät tiedot rikollisille. Tietojen tarvetta perustellaan esimerkiksi tunnusten päivittämistarpeella tai sillä, että pankkitilille on murtauduttu, Minkkinen kertoo.

Tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien tietoturva kannattaa pitää kunnossa ja päivittää sovellutukset ja ohjelmat.

Verkkopankkia on syytä käyttää vain turvallisella nettiyhteydellä, jolloin osoiterivillä näkyy https://.

– Älä avaa verkkopankkia sähköpostissa olevan linkin kautta. Jos verkkopankkisi tuntuu oudolta eli et pääse esimerkiksi katsomaan tilitapahtumia tai tekemään maksuja, niin sulje istunto ja ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun, Minkkinen opastaa.