Kippari hymyilee vieraiden viihtyessä

Sami Salli osaa luoda viihdyttävän ja turvallisen ilmapiirin kapteenin roolissa. Annika Lohva

Jouni Lampinen

Perheenisä sai vahvaa tukea vaimoltaan omien harrastuskuvioidensa vahvistamiseksi. Vaimo kertoi miehelleen, että hän on mahtava yrittäjä ja perheenisä, mutta jotain kivaa olisi hyvä keksiä ihan vain omaksi ilokseen.

Sami Salli tarttui toimeen ja toteutti sen, mistä oli pitkään haaveillut.

Hän hankki hienon purjeveneen Ruotsista ja nyt Salli puhuu harrastuksesta, josta on iloa muillekin.

46-vuotias Salli suunnittelee, että voisi tarjota kipparoituja venematkoja kaikille halukkaille. Ainakin purjevene on sellainen, että se mahdollistaa erilaiset matkat.

Vajaat 14 metriä pitkällä purjeveneellä on leveyttä lähes 4,4 metriä ja painoa purjehduskunnossa noin 12 tonnia, ja se on rekisteröity 14 henkilölle.

– Maston korkeus merenpinnasta laskettuna on noin 20 metriä, joten esimerkiksi Porvooseen mennessä pitää kiertää Emäsalon eteläpuolelta, koska Emäsalon silta on ainoastaan 17 metriä korkea. Pari muutakin siltaa jää alittamatta Suomessa. Esimerkiksi Naantaliin ei mennä enää koskaan.

Purjeveneen nimi on H2O.

– Vene on hankittu ensisijaisesti perheen käyttöön, mutta se mahdollistaa mukavat tilat ja olot isollekin porukalle.

Mies nousi veneeseen pitkin hampain.

Maahantuontiin panostava yrittäjä ei haikaile purjehduksesta itselleen liiketoimintaa. Hän nauttii ihmisten seurasta ja purjehduksesta. Samalla Salli ajattelee voivansa tarjota maltillista korvausta vastaan elämyksiä muille.

– Olen harjoitellut purjehdusmatkojen järjestämistä kesän aikana. Kavereideni antaman palautteen perusteella arvioin, että tällaisille matalan kynnyksen purjehdusmatkoille on selkeää kysyntää.

Kavereidensa palautteen perusteella Salli osaa tarvittaessa puheliaanakin miehenä luoda turvallisen ja viihtyisän ilmapiirin.

– Eräskin mies nousi purjeveneeseen pitkin hampain. Hänellä oli ilkeitä purjehdusmuistoja. Reissun jälkeen sama mies kertoi, että olisi ikinä voinut kuvitella kuinka hienoa purjehtiminen voikaan olla.

Kipparoiduilla retkillä asiakkaat saavat päättää, että haluavatko he osallistua purjehduksessa vaadittaviin toimiin vai nauttia pelkästään olostaan vesillä.

Venekatsastajana Karinkiertäjissä ja Vuosaaren Purjehtijoissa toimiva Salli tuntee laajalti purjehdusympäristöä ja mistä turvallisuus on vesillä tehty.

– Osaan sanoa missä mikäkin hylky sijaitsee, mikä on jonkin rantaravintolan historia ja voin jopa tunnistaa kenen julkkiksen vene tulee vastaan.

Salli aloitti vesillä liikkumisen vanhempiensa matkassa moottoriveneellä jo 1980-luvun alussa.

– 2000-luvun alussa siirryimme purjehtijoiksi vaimoni kanssa. Eli tiedän ja tunnen kummankin vaihtoehdon hyvät ja huonot puolet. Kuitenkin - tällä hetkellä - kropassani asuu hyvin vahvasti purjehtija.

Lisätietoa: Myöhemmin toimintaansa varten nettisivut perustava Sami Salli vastaa mielellään ihmisten kysymyksiin ja haluaa romuttaa myyttiä, että purjehdus olisi vain rikkaiden harrastus. Kipparoiduista purjehduksista saa lisätietoja lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@h2osailing.fi tai soittamalla numeroon 0400 - 88 22 92

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa
 2. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 3. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 4. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 5. Sipoon rautakausi on vielä mysteeri
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 8. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 14. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 2. Mustikat mielessä metsään
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 5. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 6. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
 7. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 8. Kalarosvot viihtyvät Sipoonjoen suulla
 9. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 10. Sipoo perustaa koronan testauspisteen Nikkilän sotetalon pihalle – "Autosta ei tarvitse poistua lainkaan"
 11. Sipoo laajentaa koronatestejä lievästi oireileviin – "Soita kuitenkin aina ensin terveyskeskukseen"
 12. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 13. Kalkkirannan pysäköintiongelmalle tulee viimein stoppi: parkkikiekot käyttöön joka päivä ja sakot väärin toimiville
 14. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 15. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.