Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Feldenkrais-opetusta tarjolla Söderkullassa – sopii hyvin istumatyöläiselle

Haluatko tietää mikä on feldenkrais-menetelmä?

Christoffer Sundqvist, 49,osaa kertoa. Hän on perehtynyt feldenkraisiin peräti parikymmentä vuotta ja käy Itävallassa nelivuotista feldenkrais-opettajakoulua.

– Kun koulusta on käyty puolet, tulee opetuslupa ryhmätunneille, yksilötunneille vasta myöhemmin, sanoo talvella valmistuva Sundqvist.

Itsellänikin jotain rupesi tapahtumaan. Menetelmä näytti toimivan.

Kuinka ollakaan porvoolainen pitää ensimmäisen kurssinsa Sipoon Söderkullassa, joten sipoolaisten feldenkrais-tietämys voi kasvaa kummasti.

Sipoon kansalaisopisto päätti ottaa feldenkraisin ohjelmistoonsa.

Kerran viikossa käytävä kurssi feldenkrais-menetelmä alkaa 13. syyskuuta ja päättyy 29. marraskuuta. Kurssin hinta on 28 euroa.

Mistä feldenkraisissa on kyse?

– Siinä kehon toimintaa tutkitaan pienten ja hienovaraisten liikkeiden avulla – samantapaisesti kuin pienet lapset opettelevat asioita, selvittää Sundqvist.

– Liikkeen kautta opitaan havainnoimaan oman kehon toimintaa ja pystytään muuttamaan totuttua liikkumistapaa.

Kuulostaa ehkä kuivahkolta ja teoreettiselta, mutta feldenkrais tuntuu hyvin käyttökelpoiselta menetelmältä esimerkiksi istumatyöläiselle. Sellaisesta lähtökohdasta alkoi myös Sundqvistin, it-alan päivätyöläisen, tutustuminen feldenkraisiin.

– Kävin puolipakolla lenkillä Tietokoneet vain kiinnostivat. Mietin, että pitäisi kuitenkin alkaa harrastaa jotain liikuntaa.

– Minulla ei ollut varsinaisia ongelmia, mutta ajattelin, että niitä varmaan jossain vaiheessa tulee, ellen mitään tee. Törmäsin sitten vahingossa netissä feldenkraisiin ja aloin lueskella siitä, pohjustaa Sundqvist.

Feldenkrais-menetelmä ei ollut tuolloin vielä rantautunut Suomeen, vaikka Moshe Feldenkrais alkoi luoda menetelmää jo 1940-luvulla .

Muutaman vuoden kuluttua feldenkrais-menetelmä saapui Suomeen. Tunneille päästyään Sundqvistille varmistui, että feldenkrais sopii kaikille.

– Menetelmää opettelemassa oli yli 70-vuotiaita ja alle 20-vuotiaita balettitanssijoita.

– Itsellänikin jotain rupesi tapahtumaan. Menetelmä näytti toimivan ja ajattelin, että tässä voisi olla jotain ideaakin.

Sundqvist meni ensin yksilötunneille ja sitten ryhmätunneille.

Siellä ohjaus tapahtuu suullisesti, yksilötunneilla enemmän käsikosketuksella.

–  Feldenkraisissa olennaisinta on oppiminen. Jokainen oppii itsestään lisää, korostaa pianonsoiton opettelun ’vanhoilla päivillään’ aloittanut Sundqvist.