Sipoolaisen Virpi Niemen opinnäytetyö kasvoi tuotemerkiksi – ovikorteista tuli hittituote

Tekijä: Virpi Niemi sai vuosikymmen sitten idean, joka kantaa yhä.

Virpi Niemi on ensimmäiset ovikorttinsa ulkomaille. – Tilaus tuli Islannista. Materiaali on myös englanniksi, joten voisi näitä myydä kansainvälisilläkin markkinoilla, Niemi kertoo. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kauniita ovia, rumia ovia, uusia ovia, vanhoja ovia. Valokuvia erilaisista ovista, jotka on painettu korteiksi. Ne muodostavat Ovi-kortit, joista on tullut jo käsite.

Korttien tekijä Virpi Niemi istuu aurinkoisessa kevätsäässä hiekkalaatikolla Söderkullassa ja katsoo rauhallisena, kun hänen 2-vuotias tyttärensä Varpu kulkee tutkimassa kotipihaa.

– Suoraan sanoen korona ei ole paljon elämääni muuttanut. Päiväkerho jäi meiltä pois, mutta muuten on aika samanlaista, Virpi Niemi kertoo arjestaan kotiäitinä.

– Uskon pakollisen rauhoittumisen tekevän hyvää kaikille, ja erityisesti luonnolle. Otan epidemian vakavasti, mutta samalla odotan innolla tietoa sen ympäristövaikutuksista.

Vaikka hän ei ole tällä hetkellä ansiotyössä, jatkuu työ ovikorttien kanssa. Niemi kutsuu sitä harrastukseksi.

Hän on juuri saanut markkinoille neljännen korttisarjansa, joista ensimmäinen syntyi jo vuonna 2011. Silloin Niemi ajatteli, että jos parikymmentä sarjaa menee kaupaksi, on hän tyytyväinen.

Tulkintasi kertoo sinulle asioita itsestäsi.

Nyt niitä on myyty yli tuhat.

Virpi Niemi sanoo korttien suosion yllättäneen hänet.

– Parasta on se, että niin monet asiakkaat ovat antaneet palautetta siitä, että kortit todella toimivat. Olen kehittänyt sarjaa palautteen pohjalta, joten se pyrkii vastaamaan erilaisiin tarpeisiin monimuotoisuudellaan, Niemi kertoo.

Korttisarjoja käytetään työvälineinä esimerkiksi kouluissa ja seurakunnissa, ja on niihin moni törmännyt myös itsensä kehittämiseen tähtäävillä kursseilla.

Ensimmäiset kuusikymmentä Ovi-korttia ovat neliosaisen sarjan perusta. Niitä täydentämään Virpi Niemi teki toisen sarjan nimeltä Avoimet ovet, sitten vielä väritettävät Oma-ovet ja nyt viimeisimpänä muutama viikko sitten valmistuneen sarjan Hahmo-ovet, joissa on mukana ihmisiä ja eläimiä.

– Jos näytän sinulle kuvan kissasta, näet sen eri tavoin kuin minä, koska minä en ole elänyt sinun elämääsi. Tulkintasi kertoo sinulle asioita itsestäsi, Niemi sanoo.

Ovikortit ovat myös keino saada hahmotettua asioita, joita ei ehkä muuten tulisi miettineeksi. Kuvat herättävät tunteita, tarinoita ja oivalluksia, kun niiden herättämiä mielleyhtymiä alkaa sanoittaa. Se puolestaan lisää itsetuntemusta.

– Mitä paremmin tunnemme itsemme, sitä paremmin voimme tuntea muita ja ymmärtää ympäröivää maailmaa, Niemi sanoo.

Ovi-korttien tarina alkoi siitä, kun Virpi Niemi valokuvasi kauniita ovia Virossa vuonna 2007. Häntä kiehtoivat niiden värit ja yksityiskohdat, sekä ajan patina, jolla on visuaalinen arvonsa.

– Kuvat päätyivät kortteihin vasta neljä vuotta myöhemmin, kun tein korttisarjasta lopputyöni sosionomin YAMK -tutkintoani varten, Niemi kertoo.

– Olin ensin ajatellut käyttäväni tuoleja, mutta valitsin ovet, koska ne ovat paljon monipuolisempia. Ovia voi sulkea ja avata, raottaa tai kulkea niistä.

Ovien ykkössuosikki on Virpi Niemen mukaan sama valtaosalla ihmisistä: oma kotiovi on ylitse muiden. Jos siitä olisi kortti, moni valitsisi sen. Niin kävisi todennäköisesti myös hänen kohdallaan.

– Kerrostaloasuntomme ovi ei ole kaunis, mutta sen takana on koti ja minulle rakkaimmat ihmiset, joten valinta olisi helppo.

Kotioven takaa löytyy myös hänen tämänhetkisen elämänsä tärkein opas.

– Varpulla on 2-vuotiaan lapsen kyky havainnoida maailmaa ja saada minutkin näkemään pieniä asioita, joita en muuten edes huomaisi. Se on mahtavaa.

Ovi-korttisarja

Ovi-korttisarja on tekstitön kuvakorttikokoelma asiakastyöhön ihmissuhdealoille. Se muodostuu 60 kuvan Ovi-korteista ja sitä täydentävistä Avoimet ovet ja Hahmo-ovet korteista. Oma-ovet on kuvasarja, joka sisältää 30 persoonalliseen työstämiseen sopivaa ovikuvaa.

Soveltuu erityisesti asiakastyöhön, jossa on selkeä alku ja loppu, tai jossa suunnataan kohti muutosta. Korttien symboliikka toimii tilanteissa, joissa ovia availlaan kohti tulevaa tai niiden taakse jätetään menneet prosessin päättyessä.

Korttisarjaa on kehitetty yhteistyössä asiakkaiden kanssa.

Lisätietoa: www.ovikortit.com

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut