Turun joukkopuukotuksen tutkijat: Turvapaikkakäsittelyä pitää nopeuttaa merkittävästi – "Odottelu lisää radikalisoitumisen riskiä"

Turun joukkopuukotuksista syytetty marokkolainen turvapaikanhakija Abderrahman Bouanane radikalisoitui nopeasti Suomessa. Kuva oikeudenkäynnistä keväältä 2018. Janne Koivisto

Mikko Välimaa

Turun joukkopuukotusta tutkinut työryhmä haluaa nopeuttaa turvapaikkapäätösten ja niistä hallinto-oikeuksiin tehtyjen valitusten käsittelyä.

Tutkintaryhmän mukaan käsittelyn pitäisi nopeutua huomattavasti nykyisestä noin 1,5 vuodesta.

– Nopeutettua menettelyä tulee lain salliessa käyttää. Käsittelyä tulee kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka, tutkintaryhmä toteaa torstaina julkaistussa loppuraportissaan.

Tutkijoiden mukaan nopeasti saatu kielteinen päätös on hakijalle usein parempi kuin pitkään kestävä epäselvä tilanne.

– Odottelun aikana sopeutuminen ja kotoutuminen vaikeutuvat, jolloin syntyy ääri-islamistisen radikalisoitumisen vaara. Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita.

Turun joukkopuukotuksista syytetty marokkolainen turvapaikanhakija Abderrahman Bouanane radikalisoitui nopeasti Suomessa. Bouananen elokuussa 2017 tekemä isku oliensimmäinen jihadistisessa tarkoituksessa tehty terroriteko Suomessa.

Tutkintaryhmä suosittaa myös, ettö Maahanmuuttovirasto hyödyntää kaikki "kohtuudella käytettävissä olevat keinot" turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja iän selvittämiseksi.

– Keinoja ovat ainakin asian erityinen selvittäminen turvapaikkapuhuttelussa, iänmäärityksen hyödyntäminen sekä tietojen pyytäminen hakijan kotimaasta.

Sisäministeriötä tutkijat kehottavat perustamaan neuvontapalvelun, jonne voi ottaa yhteyttä erilaisista turvapaikanhakijoihin liittyvistä kysymyksistä ja huolista. Bouananen radikalisoitumisesta yritettiin varoittaa viranomaisia, mutta tieto ei ehtinyt perille.

Lisäksi työryhmä haluaa turvata radikalisoitumisen ehkäisyssä tarpeellisten järjestöjen rahoituksen sekä yhdenmukaistaa vaativien viranomaistilanteiden johtamis- ja viestintätavat. Sisäministeriön ja Hätäkeskuslaitoksen pitää kehittää uusia toimintamalleja myös nopeaan väestön varoittamiseen.

Kaiken kaikkiaan suosituksia on yhdeksän.

Tutkintaryhmän johtajana toimi Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen

Tutkintaryhmä luovutti tutkintaselostuksensa oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.) torstaina.