Yhteislaulu on hauskanpitoa

MUSIIKKI Monet itäuusmaalaiset vierailevat Allsång på Skansen -tapahtumassa.

Sipoolainen Hertta Wikström piti kovasti yhteislaulutilaisuudesta Skansenilla. Leif Wikström

toimitus

Allsång på Skansen Tukholmassa on vauhdikasta ja hauskaa yhteislaulujuhlaa! Itäuusmaalaiset – niin suomen kuin ruotsinkielisetkin – ja ylipäätään suomalaiset vierailevat ahkerasti Skansenilla vuosittain. He menevät sinne pitämään hauskaa ja laulamaan suoraan lauluvihkosta. Lauluissa ei juuri koskaan ole kielimuuria. Sen kun laulaa vaan niin paljon kuin ääni kestää. Ja näin myös tehdään…

Laulu raikuu Djurgårdenin selälle kirkkaasti, samoihin aikoihin kuin tuttu Djurgårdenin lautta lipuu ohi Skansenin.

Tämä suosittu yhteislaulu houkuttelee joka tiistai-ilta puolentoista kuukauden ajan suuren yleisön: lapsia, nuoria, aikuisia, eläkeläisiä ja vanhuksia, jotka laulavat antaumuksella mukana.

Allsång på Skansen on yksinkertaisesti ainutlaatuinen tapahtuma – vastaavaa on varmasti vaikeaa löytää koko maailmasta. Ruotsi ja ruotsalaiset ovat aina kyenneet luomaan jotain suurta, kaunista ja vetovoimaista pienistä ja yksinkertaisista asioista. Skansenilla on viihtyisää, iloista, hauskaa ja ”hejsan” koko rahan edestä.

Olimme seuraamassa Allsång på Skansen -yhteislaulutilaisuutta saadaksemme tuntuman tunnelmista paikan päällä. Tilaisuus täytti kaikki odotukset.

Liput pitää kuitenkin varata hyvissä ajoin saadakseen istumapaikat. Muuten joutuu seisomaan puolitoista tuntia aidan takana niin kauan kun ohjelma kestää.

Meillä oli onnea ja saimme hyvät istumapaikat suhteellisen läheltä estradia. Fantastinen ja karismaattinen ohjelmaemäntä Sanna Nielsen on taitava, iloinen ja osaava. Mainittakoon, että hän voitti Ruotsin Melodifestival-kilpailun vuonna 2014 kappaleella ”Undo”.

Yhteislaulun menestys on pitkälti ohjelmanjohtajan ansiota, koska hän on aina tärkeässä avainroolissa. Lisäksi hän on erittäin karismaattinen ja saa näin ollen helposti kontaktin yleisöön.

– Oletteko mukana?

– Jaa, vastaa yleisö Sanna Nielsenin kysymykseen.

Tällä yksinkertaisella tavalla hän onnistuu innostamaan yleisöä. Pienistä lapsista vanhuksiin kaikki laulavat täysillä.

Fantastinen elämys.

Kun olimme paikalla, suosittu ja pidetty poplaulaja Per Gessle sai nyt – niin kuin aina – raikuvat suosionosoitukset ja hurraahuudot. Gessle on myös taitava kitaristi sekä lauluntekijä ja on ollut yksi Ruotsin menestyneimmistä popartisteista 1980-luvun loppupuolelta lähtien.

Orsan reippaat pelimannit olivat toki myös hieno elämys lauluartistin Tina Ahlinin johdolla.

Laulaja Miriam Bryant oli miellyttävä tuttavuus ja sai niin ikään vahvat aplodit. Bryant on sekä laulaja että lauluntekijä. Hänellä on suomalainen äiti ja englantilainen isä. Miriam käytti tilaisuuden hyväkseen lähettämällä terveisiä suomeksi mummolleen Suomeen. Tätä yleisö arvosti kovasti.

Lauluryhmä Stor ja Jireel lauloivat kappaleen ”Nightime”, josta yleisö piti.

Oscar Magnusson sai sympatiat yleisöltä, kun hän lauloi Gustav Frödingin kirjoittaman kappaleen ”Arita” äsken edesmenneen isänsä kunniaksi. Hänen isäänsä Sven-Erik Magnussonia ruotsalaiset rakastivat hyvin paljon, koska hän oli suositun tanssibändi Sven-Ingvarsin johtohahmo. Oscar esiintyi useasti yhdessä isänsä kanssa.

– Vaikka olen suomenkielinen, niin olin erittäin innoissani Skansenin laulujuhlasta. Ruotsalaisella on erityinen kyky tehdä kaikki niin hauskasti. Ruotsalaisten kappaleet ovat positiivisia sisältäen aurinkoa, kesää, onnellista rakkautta ja muuta vastaavaa. Suomalaisissa lauluissa on hyvin usein vesisadetta, ukonilma, myrskyä, onnetonta rakkautta ja niin edelleen. Toivon, että Suomi ottaa esimerkkiä ja oppia ruotsalaisista enemmän, silloin voidaan menestyä paremmin kansainvälisesti mitä tulee iskelmälauluihin, toteaa sipoolainen Hertta Wikström, joka vieraili ensimmäistä kertaa Allsång på Skansenilla.

Hän on valmis lähtemään uudestaan Skansenille.

Skansen on muuten täydellinen paikka pitää yhteislaulutilaisuuksia. Harmi vaan, ettei meillä on samankaltaista paikkaa. Helsingin Linnanmäki olisi varmaan erittäin sopiva paikka, mutta siellä ei ole vastaavaa tilaa kuin Skansenilla.

Skansenin etuna on, että siellä on paljon näyttävää, ulkoilumuseot, eläviä vanhoja taloja, joissa käsityöläiset valmistavat ja myyvät hienoja esineitä. Siellä on muun muassa vanha alkuperäinen toimiva rautakauppa, jollaisia oli aikoinaan sekä Porvoossa että Sipoossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Erityisesti ikäihmisiltä on huijattu rahaa – "Läheisten rooli on nyt tärkeässä osassa"
 2. Siirtyminen kunnan vanhalta Varikolta uuteen on kestänyt ennakoitua kauemmin – Muutto Susikujalle toteutuu kokonaisuudessaan vasta vuoden lopulla
 3. Konst & Formin kesäsuosio yllätti – Gumbostrandissa pääsee hypistelemään teräksisiä pöllöjä sekä ihailemaan lasipupuja
 4. Ehkäisyneuvonnalle on suuri kysyntä – asiakasmäärät huimassa kasvussa
 5. Vaarallisten sote-jätteiden kuljetuksista syntyi sopimus
 6. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
 7. Liikenteessä: Moni hevosenkuljetuskärry hylättiin katsastuksessa viime vuonna – Mattilan Touho ei stressaa kuljetusta
 8. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 9. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 12. Taustat: Näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa – tietolähdesuhde poikkeuksellisesti julki
 13. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 14. Pääkirjoitus: Pyllyjen pesu ei kuulu uimaveteen
 15. Kirjat: Linda Huhtinen keräsi ihmisten muistoja Juicesta sitaattikokoelmaan – "Juicekaan ollut vain nokkela ja hauska"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.