Ängesbölellä ja Fiskträskillä

Sipoonkorpi Kesäinen viikonloppu Sipoonkorvessa on harvojen herkkua.

Vikstenin Tony ja Noel sekä Turusen Jatta, Jenny ja Jerry kävivät geokätköilemässä Ängesbölen maastossa. Aki Saranen

Aki Saranen

Viikonloppu on vihdoin aurinkoinen, joten Sipoonkorven muutamalla merkityllä polulla luulisi riittävän kesälomaruuhkaa. Tosin Metsähallituksen aluepäällikkö Harri Karjalainen vihjasi, että vilkkainta korvessa on toukokuussa sekä elo-syyskuussa – keskikesällä varsin hiljaista. Kevät sekä marja-sienikausi houkuttelevat luonnollisesti väkeä metsään.

Kuljemme perheporukalla Ponun Perinnepostia -nimistä luontopolkua Byabäckenin pikkuapolloniityn suunnasta. Apollot lienevät lentonsa lentäneet jo kesäkuussa. Uhanalaisia pikkuapolloja on siirretty Somerolta Sipoon niitylle, jolla kasvaa toukkien vaatimaa ruokaa, pystykiurunkannusta.

Apollojen sijaan kärrytien soralla pysähtelevät komeat haapaperhoset sekä niityn kukilla monet pienemmät päiväperhot.

Kyy pitää vahtia tienvarrella ja livahtaa perhostoukkia vilisevän nokkospuskan juureen.

Ensimmäiset ihmiset tulevat vastaan noin kilometrin patikoinnin jälkeen. Vantaalainen Turusen-Vikstenin viisikko on lähtenyt korpeen geokätköilemään.

– Lapsetkin innostuvat, kun voivat etsiä jotain.

Ängesbölen leiripaikalla piipahtaa lenkkeilevä nuoripari koiran kera. Ruokapöydällä nauttivat nakeista LeppihalmeenMiikkeli ja Elina Helsinkiläisperheen pojat Ukko 6, ja Elo 4, keskittyvät mieluummin keppimiekkailuun.

– Mietimme lähdemmekö Nuuksioon vai Sipoonkorpeen. Ajomatka Haagasta tänne on ehkä vähän lyhyempi, joten pojat valitsivat Sipoonkorven, perustelevat Leppihalmeet.

Ukko sekä Elina harrastavat suunnistusta, joten Sipoonkorven upeaa maastoa tulee varmasti koluttua moneen kertaan ensikokemuksen jälkeen. Myös ajatus leiriytymisestä Ängesbölessä kiehtoo perhettä.

Mietimme lähdemmekö Nuuksioon vai Sipoonkorpeen.

Karjalainen on sitä mieltä, että Sipoonkorven ainoan leirialueen voisi vaihtaa hyttyskuusikosta parempaankin paikkaan. Nyt kun ei ole hyttyskesä, Ängesböle vaikuttaa varsin toimivalta. Nuotiosta nauttii Keravalta saapunut perhe.

Paluumatkalla kyy pitää uskollisesti vahtia samalla paikalla ja livahtaa tuttuun tapaan viheliäiseen nokkospuskaan.

Sunnuntaina on aika katsastaa reitti Bakunkärriltä Fiskträskille. Parkkipaikoilla on lupaavasti kymmenkunta autoa tien molemmin puolin jakautuneena.

Nuoripari saapuu parkkiin pyöräillen ja aloittaa jalkalenkkeilyn. Yksinäinen pyöräilijä polkee vastaan Fiskträskin suunnalta ja nelikko talsii sieltä kalastusvälineiden kanssa.

Sunnuntairetkellä matelijoista näyttäytyy vain sisilisko. Tiellä lekottelee rupisammakko, heinikossa pomppivat poikaset.

Hirvieläimiä ei näy pedoista puhumattakaan eikä Paippisissa viihtyviä villisikoja ei ole vielä pesiytynyt Sipoonkorpeen.

Helsinkiläinen Asta Mykkänen pitää koiriaan Jekkua ja Taraa tunnollisesti kytkettynä ulkoilupolulla. Mykkänen käy toista kertaa Fiskträskillä ja miettii mistä löytäisi ulkoilukartan kännykkäkartan tilalle.

Fiskträskillä ovat juuri uineet Sibbo-Vargarnan nopein mies, linnanpeltolainen Eljas Aalto ja helsinkiläinen Annika Haapala Aalto on jättänyt viikonlopun kilpailut väliin ja päättänyt keskittyä Kalevan kisoihin.

Pienille ahvenille maistuu mato. Olisikohan järvellä vonkaleitakin?

Uiminen kirkkaan Fiskträskin parikymppisessä pintavedessä kelpaa kolean kesän kelpoviihdykkeeksi koltiaisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jälkiä maailmalta suoraan sydämeen – "Sain mahdollisuuden uida delfiineiden kanssa"
 2. Maastopaloja enemmän, autopaloja vähemmän – Palotilanteiden tahallisuus jää usein pimentoon
 3. Keppariharrastuksen ilosanomaa – Alisa Aarniomäki on mukana lasten leirillä Sipoossa
 4. Hiljaisuuden keskellä – "Etsin tulevasta valon pilkahduksia"
 5. Esa Partio tarttuu hetkeen – Taidenäyttely avautuu Söderkullassa
 6. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 7. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 8. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 9. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 10. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 11. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 12. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 13. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 14. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.