Tapio ”Jigi” Gustafssonin opissa

Kalastus Kalatalouden Keskusliiton tiedottaja ja kalastuksenvalvoja Tapio Gustafsson ei panttaa kalastustietojaan.

Nikkiläläinen Kalatalouden Keskusliiton tiedottaja ja kalastuksenvalvoja Tapio Gustafsson tuntee Sipoon saariston kalavedet. Gustafsson suosittelee palauttamaan veteen jättivonkaleet, koska ne tekevät suuren määrän laadukkaita poikasia. Aki Saranen

Aki Saranen

Nikkiläläisen Tapio Gustafssonin ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Kalatalouden Keskusliiton tiedottaja ja Porvoon-Sipoon kalastusalueen valvoja tuntee Sipoon kalavedet.

Kalaeemelit viljelevät perinteisesti kalavaleita eivätkä ainakaan paljasta parhaita petokalastuspaikkojaan. Gustafsson sen sijaan suostuu jakamaan auliisti vinkkejä kesäkalastajille. Lähdimme Sipoonrannasta lähivesille kokeilemaan tärppäisikö kauniina kesäpäivänä, vaikka parasta olisi koittaa kalaonnea auringon laskusta nousuun.

Jigaaminen on Gustafssonin mieleen.

– Sillä tavoitetaan kaloja pohjan tuntumasta. Se toimii erittäin hyvin, kun kalastetaan ahventa tai kuhaa, jotka elelevät syvällä.

Saattaa jigiin joskus tarttua pohjassa mateleva madekin sekä tietenkin hauki, joita on lahdilla ja kaislikoissa, joskin isot viihtyvät syvemmällä.

Jos haluaa varmasti saada kalaa, on parasta onkia.

Jigiä kelataan pätkittäin, jolloin se pomppii pohjasta saakka ylös päin houkutellakseen petokaloja.

Kaikuluotaimesta on apua erityisesti kalojen bongaamisessa syvästä vedestä. Perusmoottorivenettä käyttävä Gustafsson on huomannut, että nykyisin näkee entistä enemmän kalastuksen harrastajia, joilla on huippuveneiden lisäksi kaikki mahdolliset välineet sekä laatikoittain jigejä ja muita vieheitä.

Tunnin jigaaminen ei tuota tulosta, joten juttu kääntyy onkimiseen.

– Jos haluaa varmasti saada kalaa, on parasta onkia.

Silloin ei tarvitse maksaa edes uutta 35 euron kalastuksenhoitomaksua, jolla saa kalastaa yhdellä vavalla miltei koko maassa.

Särkikalat ovat persoja madoille.

– Särkikaloihin kuuluvat särki, lahna, pasuri, sorva, säyne ja salakka. Osan tunnistaminen on vaikeaa, tietää Gustafsson.

Moni pitää moisia edelleen roskakaloina, joita kehtaa tarjota korkeintaan kissalle. Mutta onpa särkikalatuotteita ilmestynyt myös kauppoihin.

– John Nurmisen säätiö tukee ja Kesko tekee saaristolaispihvejä, kehuu Gustafsson.

Lahna on kookas onkikala ja se kannattaa nostamisen sijaan vetää rannalle.

– Lahna on yleistynyt täällä, kun vedet ovat rehevöityneet.

Kampelan, silakan, nokkakalan ja meritaimenen kesäkalastusta kannattaa kokeilla ulkosaaristossa. Meritaimenen saa ottaa vain, jos se on istutettu ja siltä on leikattu rasvaevä merkiksi.

Kalastuksessa on myös rajoituksia. Silverfjärdenillä voi kalastaa kesäkuussa vain ongella ja katiskalla. Sipoonlahdella kaikki on kiellettyä 1.8.-30.11. Sipoonjoella saa samalla jaksolla kalastaa vain ongella, pilkillä ja katiskalla.

Tärppejä

Esimerkiksi Granön ja Råghomin selät ovat suosittuja kuhauistelupaikkoja.

Ahvenet viihtyvät vesikasvien suojassa mutta niitä kannattaa koittaa narrata myös vaikka Sipoonselän karikoilta.

Sipoon järviltä ei ole odotettavissa merkittäviä kalansaaliita.

Veneellä pääsee parhaille kalapaikoille, mutta esimerkiksi Eriksnäsin ja Kalkkirannan rannoilta voi heitellä hyvin.

Tietoja kalastajille: http://ahven.net/kalastusalueet/kalastusalueKuvat/borgsibbo_fiskekarta_2...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nyt Joensuun Tilan uimarannalla suositellaan välttämään uimista - vedestä löytyi runsaasti ulosteperäisiä bakteereja
 2. Sipoontien risteyssilta meni remonttiin – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 3. Sipoossa varmistettiin kesäkuussa vain muutama koronavirustartunta – ilmaantuvuus noussut Uudellamaalla
 4. Kunta ei ole vielä tänä kesänä turvautunut kiisteltyyn torjunta-aineeseen – Sipoossa rikkakasveja kitketään nyt pääosin käsityönä
 5. Poikkeukselliselle Juhannushölkälle osallistui yli sata osanottajaa – aktiivisimmalle kertyi kymmenen starttia
 6. Lukemisharrastus: Annemari Heinonen on lukenut pian tuhat kirjaa – hän tietää jo, mikä teos päättää tuhannen kirjan listauksen
 7. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 8. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 9. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 10. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 15. HSL lisää viikonloppuun yli 3 000 bussivuoroa – Matkustajamäärissä iso loikkaus, kun ravintoloiden aukiolot vapautuivat

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.