Pankin ennuste: Koronaviruspandemia leikkaa 10 prosenttia talouskasvusta

Koronavirusepidemia on sulkenut monia yrityksiä. Kuvituskuva. Riikka Laine
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Koronaviruspandemia iskee voimakkaasti Suomen talouteen tänä vuonna ja se tuntuu ensi sijassa kotitalouksissa, palveluissa sekä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Näin tilanteen näkee Handelsbanken, jonka ennusteen mukaan korona leikkaa kymmenen prosenttia Suomen talouskasvusta tänä vuonna. Kotitalouksien kulutus sukeltaa tuntuvasti ja kulutuksen ainoa valopilkku on päivittäistavarakauppa.

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset iskevät kovaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pk-yritykset muodostavat leijonanosan eli 99,8 prosenttia maan kaikista yrityksistä, Handelsbanken muistuttaa ja korostaa yritysten tukemisen tarpeellisuutta.

Pankin ennusteen mukaan talouden elvytystoimet, suora tuki ja verotulojen romahdus kasvattavat merkittävästi julkisen talouden alijäämää ja velkaa tänä vuonna. Julkisen talouden velkasuhde nousee yli 73 prosenttiin.

– Talous on parhaillaan vapaassa pudotuksessa. Epävarmuus talouden näkymistä on poikkeuksellisen suurta. On erittäin tärkeää, että suurimmat iskut saaneita talouden aloja tuetaan erinäisin keinoin koronarotkon yli, toteaa Handelsbankenin tiedotteessa pääekonomisti Timo Hirvonen.

Talouden sukeltamisesta huolimatta heikkouden odotetaan Hirvosen mukaan jäävän väliaikaiseksi.

– Ensi vuonna Suomen talous elpyy ripeästi maailmantalouden toipumisen vanavedessä, Hirvonen sanoo.

Talouden odotetaan kasvavan ensi vuonna viisi prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,5 prosenttia.

Epävarmuus talouden näkymistä on nyt poikkeuksellisen suurta ja Handelsbankenkin on tehnyt perusennusteen lisäksi kaksi skenaariota.

Toisessa talouden rajoittamistoimia voidaan purkaa loppukevään ja kesän aikana ja talouden supistuminen jäisi viiteen prosenttiin.

Synkemmän ennusteen mukaan talouden toipuminen ei lähde liikkeelle tänä vuonna ja talous supistuu viisitoista prosenttia. Työttömyysaste nousee 13 prosenttiin ja julkisen talouden velkasuhde nousee yli 80 prosenttiin kansantuotteesta.

Helsinkiläinen pitkän linjan poliitikko ja tietokirjailija Osmo Soininvaara (vihr.) pohti maanantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa, että "lockdownin" jatkaminen syksyyn 2021 kaatuu taloudelliseen mahdottomuuteen sekä ihmisten kyllästymiseen.

– Yleinen mielipide tuomitsee kaikki, jotka yrittävät yhtään optimoida tilannetta talouden ja terveyden välillä. Terveys ensin tarkoittaa tällä kielellä, ettei taloutta saa julkisesti ajatella, Soininvaara kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Siirtyminen kunnan vanhalta Varikolta uuteen on kestänyt ennakoitua kauemmin – Muutto Susikujalle toteutuu kokonaisuudessaan vasta vuoden lopulla
 2. Konst & Formin kesäsuosio yllätti – Gumbostrandissa pääsee hypistelemään teräksisiä pöllöjä sekä ihailemaan lasipupuja
 3. Ehkäisyneuvonnalle on suuri kysyntä – asiakasmäärät huimassa kasvussa
 4. Vaarallisten sote-jätteiden kuljetuksista syntyi sopimus
 5. Minä ja Suomenlahti: Sipoon saaristo on ollut rakas Anu Lempiselle jo lapsesta saakka, Minna Tauru harrastaa majakoiden bongausta, Marie Kellgren on ammattikalastaja jo kolmannessa sukupolvessa – Joko luit nämä Suomenlahti-aiheiset jutut?
 6. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 7. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 8. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 9. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 10. Taustat: Näin jengipomo aloitti yhteistyön poliisin kanssa – tietolähdesuhde poikkeuksellisesti julki
 11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 12. Pääkirjoitus: Pyllyjen pesu ei kuulu uimaveteen
 13. Kirjat: Linda Huhtinen keräsi ihmisten muistoja Juicesta sitaattikokoelmaan – "Juicekaan ollut vain nokkela ja hauska"
 14. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 15. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.