Karu raportti kuolemista liikenteessä: rattijuopoille riittää alkoholi, huumekuskit ovat usein sekakäyttäjiä

Päihtynyt kuljettaja aiheutti joka kolmannen kuolemaan johtaneen moottoriajoneuvon onnettomuuden vuosina 2014–2018.

Noina vuosina tapahtui kaikkiaan 921 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta ja niistä 280 oli päihtyneen kuljettajan aiheuttama.

Luvut ilmenevät Onnettomuustietoinstituutin tuoreesta OTI-päihderaportista kuolemaan johtaneista päihdeonnettomuuksista liikenteessä.

Raportin mukaan huumekuljettajat yleisesti käyttävät useampia päihdyttäviä aineita samanaikaisesti.

Kuoleman aiheuttaneista rattijuopoista valtaosa ei ollut käyttänyt muita päihteitä kuin alkoholia. Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaneista puolestaan 65 prosenttia oli sekakäyttäjiä eli huumeiden lisäksi oli käytetty myös alkoholia tai ajokykyyn vaikuttavia lääkkeitä tai kaikkia yhtä aikaa.

Rattijuopoista valtaosa ylitti törkeän rattijuopumuksen 1,2 promillen rajan.

Rattijuoppojen onnettomuudet painottuvat viikonloppuihin ja yöaikaan. Puolet niistä ajoittui perjantain iltakuuden ja sunnuntain aamukuuden välille.

Huumekuskien aiheuttamat onnettomuudet jakaantuivat tasaisemmin pitkin viikkoa eivätkä painotu tiettyihin kellonaikoihin.

Perinteisten rattijuoppojen ja huumeissa ajaneiden kuljettajien väliltä tilastoista löytyy selkeitä eroja, kuvailee liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty.

– Rattijuopot suistuvat tyypillisesti tieltä yksin yöllä eikä onnettomuudessa ole muita osallisia, paitsi ehkä matkustajia omassa ajoneuvossa. Huumekuskit aiheuttavat enemmän yhteenajoja, sillä he liikkuvat teillä rattijuoppoja useammin myös päivisin, jolloin muuta liikennettä on enemmän, Räty sanoo Onnettomuustietoinstituutin tiedotteessa.

Päihtyneiden kuljettajien aiheuttamissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa menehtyi 320 henkilöä vuosina 2014–2018. Heistä 248 oli päihtyneitä kuljettajia, 54 päihtyneen kuljettajan kyydissä matkustaneita ja 18 toisessa ajoneuvossa olleita sivullisia.

Lisäksi päihtyneiden kuljettajien aiheuttamissa onnettomuuksissa menehtyi neljä jalankulkijaa ja yksi polkupyöräilijä.

Päihtyneenä ajaneita polkupyöräilijöitäkin menehtyi 18, viisi yhteenajoissa ajoneuvon kanssa ja kolmetoista kaatumisissa.

Kuolemaan johtaneen onnettomuuden aiheuttaneista alkoholirattijuopoista yli kolmanneksella oli taustallaan myös aiempia rattijuopumustuomioita.

Rattijuopoille on esitetty esimerkiksi alkolukkoa päihdeonnettomuuksien vähentämiseksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut