Raidejokerin liikennöijä valittiin lykätyllä kilpailuttamisella – pitkän ratikan on tarkoitus liukua liikenteeseen 2024

Havainnekuva tulevan raidejokerin pikaraitiovaunusta, jolla on pituutta 34,5 metriä. Linjaa liikennöidään Skoda Transtechin rakentamilla Artic XL -vaunuilla. Idis Design Oy

HSL:n hallitus on päättänyt, että raidejokeri-pikaraitiotien ensimmäisten vuosien liikennöijänä toimii Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos eli HKL. Sopimukseen HKL:n kanssa sisältyy valmistelujakso ja optiovuodet niin, että sopimus päättyy viimeistään elokuussa 2032, kerrotaan HSL:n tiedotteessa. Raidejokerin liikennöinti on tarkoitus aloittaa viimeistään vuoden 2024 kesällä.

Nyt valitussa lykätyn kilpailuttamisen vaihtoehdossa HSL käynnistää raidejokerin operoinnin HKL:n kanssa ja solmii sen kanssa jatkosopimuksen kantakaupungin raitioliikenteen operoinnista kymmeneksi vuodeksi. Sopimusten solmimisen jälkeen HSL käynnistää kilpailutusprosessin pikaraitiolinjan operoinnista joko yksittäisenä kohteena tai yhdessä jonkin tulevan raitioliikennehankkeen kanssa.

– Raidejokeri on suunnattoman laaja hanke. Ennen liikennöinnin aloittamista pitää rakentaa rata ja varikko sekä hankkia kalusto ja liikenteen operointi. Kaiken tämän aikatauluttaminen sujuvasti eteneväksi hankkeeksi vaatii paljon ennakointia. HSL teki päätöksen liikenteen hankintatavasta jo nyt, jottei ainakaan operoinnin hankinta viivytä Suomen ensimmäisen pikaraitiolinjan alkua, HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila toteaa tiedotteessa.

Raideliikenteen markkinoiden avaaminen kilpailulle on HSL:n mukaan tärkeää, jotta raideliikenteen seudullista toimintaympäristöä voidaan kehittää. Tavoitteena on kustannustehokas liikennöinti ja seudulliset ratkaisut pitkällä tähtäimellä, kun pikaraitiotieverkko laajenee kantakaupungin ulkopuolella.

Raidejokeri-hankkeessa rakennetaan Suomen ensimmäistä pikaraitiolinjaa, joka korvaa kuormittuneen bussilinjan 550 ja yhdistää Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen. Pikaraitiotien pituus on noin 25 kilometriä ja pysäkkipareja on 34. Suunniteltu matka-aika päätepysäkiltä toiselle on noin 62 minuuttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tältä näyttää pian avautuvassa, laajennetussa Sipoonlahden koulussa —”Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa”
 2. Pekka Päivärinnalta tyydyttävä avaus – "Imussa pysyttiin, mutta ohi ei ollut asiaa"
 3. Anna koneen vaan laulaa – "Meillä on käyttöohjeet kolmessa eri muodossa"
 4. Väkivalta-, huumausaine- ja omaisuusrikosten määrät kasvussa – "Henkirikokset ovatkin lähes poikkeuksetta selvinneet"
 5. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 6. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 7. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 8. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 9. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 10. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 11. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 12. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 13. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.