Lilla Villanin juhlavuoden esitystä harjoitellaan videon välityksellä – "Etäharjoittelu vaatii rutkasti kykyä kuvitella"

Kulttuuri: Etänä tehtävät teatteriharjoitukset haastoivat Lilla Villanin näyttelijät.

– Ei ole ihan helpoin tapa toteuttaa teatteriharjoitukset etänä, näyttelijä Tuukka Vasama toteaa.

Silti nyt kevään aikana Vasama on kollegoidensa Marielle Eklund-Vasaman ja Hanna Raita-ahon kanssa kokoontunut tietokoneruutujen ääreen harjoittelemaan etänä tulevaa ensi-iltaa varten.

Letti-näytelmä on tarkoitus nähdä loppuvuodesta Nikkilässä toimivassa Lilla Villanissa.

Kulttuuritalo on tällä hetkellä koronan takia suljettuna ja keväälle suunnitellut esitykset ja tapahtumat on siirretty syksyyn sekä ensi vuoden keväälle.

– Vaikka ilmassa on vielä monia kysymysmerkkejä, lähdemme tällä hetkellä siitä ajatuksesta, että uuden lastenteatteriesityksen ensi-ilta koittaa syyskuussa, Vasama sanoo.

Tähän mennessä kolmikko on harjoitellut erityisesti näytelmän tekstin lukemista ääneen.

Tuukka Vasaman mukaan etäharjoittelu vaatii rutkasti ammattitaitoa, sillä näyttelijä joutuu kuvittelemaan miltä tilanteet näyttäisivät näyttämöllä.

– Teatteri on elävä taidemuoto, jossa merkittävimmät asiat tapahtuvat niin sanotusti rivien välissä. Näyttelijät tekevät töitä koko kropallaan, mutta tietokoneruudun kautta jo katsekontaktin luominen on haastavaa. Koska vastanäyttelijää ei olekaan vieressä, etänä harjoitteleminen on jopa teknisempää ja analyyttisempaa, Vasama kuvailee.

Letti tulee olemaan ensimmäinen näytelmä, jossa teatteripariskunta Vasama ja Eklund-Vasama nähdään näyttämöllä yhdessä. Joitain teatteriharjoituksia kaksikko onkin pystynyt toteuttamaan Porvoon keskustassa sijaitsevan kotinsa keittiössä.

– Letti on kuitenkin kolmen näyttelijän näytelmä. Jos yksi puuttuu paikalta, kaksi muuta voivat harjoitella vain rajallisesti, Tuukka Vasama sanoo.

Poikkeusolojen luomista haasteista huolimatta Vasama on innoissaan tulevasta näytelmästä.

Näytelmäkirjailija Paula Salmisen käsikirjoittama esitys on kokonaan uusi ja tehty tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävän Lilla Villanin juhlavuoden kunniaksi.

– Täysin uusia lastennäytelmiä ei tehdä kovin paljon. Siksi on erityisen hienoa, että pääsemme luomaan ja tutustumaan kokonaan uuteen maailmaan, hän toteaa.

Letti kertoo nimensä mukaisesti lapsesta, jolla on ilmiömäisen pitkät hiukset. Tarinassa Letti saapuu äitinsä kanssa hylättyyn kylään ja tutustuu kylän ainoaan asukkaaseen, eläköityneeseen parturi-kampaajaan.

– Esitys käsittelee yhteiskunnan normeja, yksilön vapautta, suvaitsevaisuutta sekä keskinäistä kunnioittamista. Se on minusta näytelmä täynnä ihanaa uteliaisuutta, Vasama kuvailee.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut