Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

56 000 ihmistä työllistävä ala menettänyt alkuvuonna jo yli 300 miljoonaa euroa – Verkkokauppa ei riitä paikkaamaan kivijalkamyymälöiden tappiota

Koronarajoitustoimet ovat iskeneet pahasti muoti- ja urheilukauppaan. Muoti- ja urheilukauppa ry:n myyntitilastojen mukaan muotikaupassa on menetetty alkuvuonna jo yli 300 miljoonaa euroa myyntiä.

Huhtikuun aikana muotikaupan myynti puolittui ja urheilukauppakin laski liki neljänneksen, järjestön tiedotteessa kerrotaan.

Muotiketjujen myynti romahti huhtikuussa 66 prosenttia. Markettien ja tavaratalojen muotimyynti laski samaan aikaan 41 prosenttia. Verkkokauppa kasvoi 120 prosenttia.

– Verkkokaupan kasvu ei lähimainkaan korvaa kivijalkakaupan menetyksiä. Verkkokauppa on myös oleellisesti kivijalkakauppaa kannattamattomampaa, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää tiedotteessa.

Muoti- ja urheilukaupan mukaan esimerkiksi korkeisiin vuokriin ei vieläkään ole löytynyt tukea tai joustoja, mikä voi Kankaanpään mukaan johtaa kauppakeskusten hiipumiseen.

– Toistaiseksi Suomessa tuet alan kaupalle ovat olleet korollista velkaa, eikä edes halpaa. Tämä ei auta kassakriisiin ja siirtää ongelmia vaan eteenpäin, Kankaanpää kritisoi tiedotteessa.

Alalla toivotaan, että pienten yritysten lisäksi tukea saisivat myös isot toimijat, jotta muoti- ja urheilukauppa pysyisi koronakriisin yli jaloillaan.

Muoti- ja urheilukaupan liikevaihto on 4,5 miljardia euroa ja ala työllistää 56 000 ihmistä. Suomessa muoti- ja urheilukaupan myymälöitä on 3 000.

Muoti- ja urheilukauppa ry edustaa vaate-, urheilu- ja kenkäkauppaa. Sen jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat.