Majuri puhaltaa kuin kesyttäisi villieläintä

Taide Lasitaiteilija Sini Majuri hengittää lasiin sarjakuvia ja salaisia viestejä. Lasiveistokset ihastuttavat Gumbostrandissa.

toimitus

Mia Tadicmia.tadic@media.fi

Harva on puhaltanut lasia autiomaassa intiaanien kanssa. Sini Majuri, 32, on.

Konst&Formin kesänäyttelyssä hänen taianomaisista lasiveistoksistaan saa maistiaisia. Yksi niistä on osa tarinaa, jossa nainen pukeutuu linnuksi, lentää ulos ikkunasta ja polttaa kaupungin.

–Muut osat ovat maailmalla ja ehkä joskus löytävät toisensa, Majuri hymyilee.

Sarjakuvakerrontaa ja tasan sata vuotta vanhaa graal-tekniikkaa yhdistävät veistokset ovat vedonneet taiteenystäviin maailmalla. Majuri on kutsuttu 18 näyttelyyn ympäri maailmaa tänä vuonna, ja enemmänkin olisi kysyntää.

Ikuista mutta särkyvää.

Suomea hän edustaa Euroopan kulttuuripääkaupungissa Wroclawissa lokakuussa. Myös Lontoo, New York, Wien, Budapest, Frankfurt, New Mexico ja Alankomaiden Tubbergen kuuluvat ohjelmaan.

Eri maissa on erilaisia perinteitä, ja niihin on matkoilla hauska tutustua. Suomessa on vahva desing-lasin kulttuuri Aalto-maljoineen ja muine käyttöesineineen.

Majurin työt ovat ennen kaikkea veistoksia, uniikkeja taide-esineitä.

–Lasi kuluu käytössä ja voi särkyä, mutta jos sitä vain katsoo, se on periaatteessa ikuista.

Suonenjoelta kotoisin oleva ja Helsingissä asuva Sini Majuri on alkuperäiseltä koulutukseltaan vaatesuunnittelija. Lapin yliopiston muotoilulinjaa hän pitää varsinaisena koulunaan taiteen maailmaan, vaikka on valmistunut myös Aalto-yliopistosta lasinpuhaltajaksi.

–Tekemisen kautta olen oppinut eniten.

Muodin maailmasta hänen töihinsä ovat tulleet naishahmot, sekä omat keitokset tekstiilikemiasta.

Graal-tekniikassa lasia puhalletaan kerroksittain, jokainen kerros eri päivänä. Lasin sisään hän piirtää kuvia tai tekstiä siveltimellä ja metallioksidiseoksella, tai kankaanpainantaa muistuttavilla menetelmillä.

–Sula lasi on kuin hunajaa tai laavaa. Sen kanssa työskentely on kuin villieläimen kesyttämistä, pitää tietää mistä se tykkää.

Usein Sini Majuri ujuttaa töihin salaisia kuvia tai tekstejä, jotka näkyvät vain tietyssä valossa tai kulmassa.

Lasimestari Kari Alakosken lasipaja Riihimäellä on hänen suosikkipaikkansa tehdä töitä. Katoavan lasinpuhallustaidon vaalijoita on myös Nuutajärvellä, jossa on lasitaiteilijoiden yhteisö.

Lasinpuhallus vaatii kolme erilaista uunia, mutta niiden ei tarvitse olla suuria. Ne voivat mahtua vaikka auton peräkärryyn, kuten New Mexicossa intiaanien kanssa reissatessa.

–Matkustettiin jossain reservaatissa ja sitten vain pysähdyttiin puhaltamaan, Sini Majuri hymyilee.

Kesä Gumbossa

Gumbostrand Konst&Formin kesänäyttely 4.9. saakka on monipuolinen kokoelma erilaisten taiteilijoiden kädenjälkeä.

Oma osastonsa on Heini Turusen GLOW-näyttely.

Ryhmänäyttelyssä ovat mukana Aaron Heino, Carl Ahlman, Christer Åberg, Eric Hietaniemi, Johannes Nevala, Maj Fagerberg, Mirja Ilkka, Nanna Susi, Nina Hackman, Sauli Iso-Lähteenmäki, Sini Majuri, Ville Laurinkoski, Pentti Talarmo, David Popa ja Teija Marjamaa.

Galleria on auki 14.8. saakka ke–la 11–17, su 11–16. Sen jälkeen vain pe-su.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sipoolainen Oliver Lindh on voittanut tänä vuonna jo neljä SM-kultaa – tuoreimmat voitot Virosta ja kotikentältä
 2. Sipoon uimavedet yhä puhtaina sinilevästä
 3. Sipoossa selvitetään kasvomaskien jakojärjestelyjä vähävaraisille
 4. Unohditko hakea koulukuljetustukea yläkoululaiselle? Ei hätää, vielä ehtii
 5. Vuosia suunnitteilla olleen Jontaksen urheilupuiston rakentaminen alkaa – ensimmäisen osan tarkoituksena valmistua 2023
 6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 10. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 11. Hallintorakennuksen työmaa seisoo omistajavaihdoksesta huolimatta
 12. Nikkilän keskustaan avataan pian uusi kirpputori
 13. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 14. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 15. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.