Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VTT rakentaa Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen – "Esimerkiksi viruksia voidaan mallintaa tarkasti"

Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen hankinta on käynnistetty VTT:llä.

Hanke kestää useita vuosia ja maksaa 20–25 miljoonaa euroa. Kvanttitietokoneen suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan kumppanuutena, jonka VTT avaa kansainväliselle kilpailutukselle.

VTT:n mukaan kvanttitietokoneiden tuoma teknologinen harppaus – niin kutsuttu kvanttiloikka – mahdollistaa ennennäkemättömän laskentatehon ja nykyisille supertietokoneille mahdottomien ongelmien ratkaisemisen.

Kvanttiteknologia mullistaa useita teollisuuden aloja ja synnyttää uusia, kansallisesti merkittäviä liiketoiminta- ja tutkimusmahdollisuuksia jo lähivuosina, VTT hehkuttaa tiedotteessaan.

VTT:n toimitusjohtajan Antti Vasaran mukaan kvanttilaskennalla on tulevaisuudessa tärkeä rooli sellaisten ongelmien ratkaisemisessa, joihin nykyiset keinot eivät riitä.

– Kvanttitietokone voi mahdollistaa esimerkiksi virusten ja lääkeaineiden tarkan mallinnuksen tai uusien materiaalien suunnittelun, joka on mahdotonta perinteisillä menetelmillä, Vasara toteaa.

Hankkeen myötä VTT:n tavoitteena on olla maailman johtavia toimijoita kvanttiteknologioissa sekä niiden soveltamisessa.

VTT:llä on pitkä kokemus kvanttiteknologian tutkimuksesta ja huippuosaamista useilta siihen liittyviltä tieteen ja teknologian aloilta, kuten suprajohteista ja kylmäfysiikasta, mikroelektroniikasta ja fotoniikasta.

Kokeellista kvanttiteknologiaa tutkitaan ja kehitetään Espoon Otaniemessä VTT:n ja Aalto-yliopiston Micronova -tutkimuskeskuksessa.

Micronovan puhdastiloissa voidaan jo nyt valmistaa kvanttiteknologioihin perustuvia komponentteja ja tuotteita.