Söderkullan keskustaan suuunnitellaan uutta sote-asemaa – nykyinen terveyskeskus suljetaan pysyvästi

Terveydenhuolto: Koronan myötä kiinni ollut Söderkullan nykyinen terveysasema suljetaan lopullisesti kesäkuun alussa. Palvelut keskitetään toistaiseksi Nikkilään.

Pahoista sisäilmaongelmista kärsinyt Söderkullan terveysasema suljetaan pysyvästi ja palvelut keskitetään toistaiseksi Nikkilään. Sipoon Sanomat Riitta Ketola

Ulla Yliherne

Söderkullaan suunnitellaan uuden sosiaali- ja terveysaseman rakentamista. Sote-asemaa kaavaillaan Amiraalintielle osaksi entisen taksiaseman tilalle rakennettavaa uutta kiinteistöä.

Kiinteistön rakentamisesta vastaa yksityinen rakennuttaja, Söderkullan Liikekeskus oy, jonka suunnitelmissa uuteen kiinteistöön tulisi sekä asuntoja että liiketiloja.

– Tähän saakka Söderkullassa on ollut tarjolla vain terveyspalveluita, mutta nimensä mukaisesti uuteen sote-taloon sijoittuisivat myös sosiaalipalvelut. Sen sijaan suun terveydenhuolto ja neuvola jatkaisivat nykyisissä tiloissaan Söderkullan S-Marketin kiinteistössä, Sipoon sosiaali- ja terveysjohtaja Leena Kokko kertoo.

Uuden aseman tarvitsema tila on noin tuhat neliötä ja sille varattaisiin Amiraalintien kiinteistöstä koko toinen kerros.

Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan tavoitteena on aloittaa uuden kiinteistön rakentaminen vielä tämän vuoden lopussa.

Näin uusi rakennus sote-asemineen olisi valmis loppuvuodesta 2021.

Siitä, vuokraisiko vai ostaisiko Sipoon kunta uuden sote-aseman tilat Söderkullan Liikekeskus oy:ltä, ei Kokon mukaan ole vielä päätöstä.

– Molemmat vaihtoehdot ovat vielä auki.

Tilojen vuokraaminen maksaisi alustavien arvioiden mukaan kunnalle noin 27 euroa huoneneliöltä eli 27 000 euroa.

Tilojen kauppahinta olisi alustavasti noin 3 050–3 692 euroa huoneneliöltä. Korkeimmillaan kauppahinta olisi siis reilut 3,6 miljoonaa euroa.

Söderkullan nykyinen terveysasema on jo vuosia kärsinyt vakavista sisäilmaongelmista. Kokon mukaan terveysasemalle on ollut vaikeuksia löytää tarpeeksi henkilökuntaa, joka pystyisi työskentelemään nykyisissä tiloissa.

– Sisäilmaongelmia on yritetty parantaa, mutta siinä ei ole onnistettu. Uutta korvaava tilaa on myös etsitty jo vuosia, mutta mitään varteenotettavaa ratkaisua ei ole löytynyt tätä aikaisemmin, Kokko sanoo.

Sipoon sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tiistaisessa kokouksessaan sulkea Söderkullan terveysaseman nykyiset tilat pysyvästi ja keskittää palvelut toistaiseksi Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalle.

Leena Kokko sanoo ymmärtävänsä, että tauko Söderkullan terveyspalveluissa tulee harmittamaan osaa eteläsipoolaisista.

– Nikkilässä palvelut ovat kuitenkin monipuolisemmat. Esimerkiksi röntgen ja laboratorio sijaitsevat saman katon alla sote-asemalla.

Söderkullan nykyinen terveysasema on ollut suljettuna 19. maaliskuuta alkaen kunnan keskitettyä terveyspalvelut koronapandemian takia Nikkilään. Samoissa tiloissa terveysaseman kanssa toimiva HUSlab sulki näytteenottopisteensä samaan aikaan maaliskuussa sisäilmaongelmien takia.

Söderkullan terveysasemaa ehdittiin pohtia jo seurakunnan omistamiin, korvaaviin tiloihin Terveystielle, mutta ehdotus kaatui isoon remonttiin, jonka tila olisi tarvinnut.

Ennen koronan aiheuttamia muutoksia, Söderkullan terveysasema oli auki muutamana päivänä viikossa. Mikäli uusi sote-asema toteutuu, sen on tarkoitus palvella kuntalaisia kaikkina arkipäivinä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut