Eläinrakkaat yhdistivät voimansa Facebookissa – tarjolla apua myös karkulaisten kanssa

Vapaaehtoiset: Eläinten pelastusryhmä Sipoossa autetaan ja neuvotaan paikallisesti niin lemmikkien kuin luonnoneläintenkin kanssa.

Jenna Seppäsen 13-vuotias Hiisi-kissa on sisäkissa. –Kerran se livahti omille teilleen, mutta palasi onneksi kotiin jo parin päivän päästä. Petteri Seppänen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Sipoolaiset eläinten ystävät ovat löytäneet toisensa sosiaalisessa mediassa. Eläinten pelastusryhmä Sipoo -ryhmä toimii Facebookissa kohtaamispaikkana kaikille eläinten hyvinvoinnista kiinnostuneille. Ryhmän perusti martinkyläläinen Jenna Seppänen jo 2,5 vuotta sitten. Nyt jäseniä on lähes puoli tuhatta.

Idea kumpusi alkujaan siitä, että Sipoossa ei ole paikallista eläinsuojeluyhdistystä.

– Yhdistyksen perustaminen on työläämpää kuin ryhmän, jossa voi ajaa samoja asioita ja edistää eläinten hyvinvointia, Seppänen sanoo.

Yksi merkittävimmistä aiheista ryhmässä ovat karkulaiset. Sipoossa karkaa kissoja, koiria ja jopa hevosia usein. Ryhmässä etsintäkuulutettu tai löydetty eläin löytää kotiin nopeammin.

– Netissä on toki jo monenlaisia ryhmiä, kuten karkurit.fi, mutta on kätevämpää saada lähistön asukkaat tarkkaavaisiksi, jos on esimerkiksi kissa kateissa, Seppänen sanoo.

– Ja jos löytää karkulaisen, ei ole aina pakko lähteä Kullooseen kyselemään loukkua tai viedä löytökoiraa Kungsbackan kotieläintilalle.

Autamme karanneiden loukuttamisessa.

Ryhmä on osoittautunut toimivaksi jo monet kerrat. Sinne on myös kerätty tärkeitä yhteystietoja niin löytöeläimien kuin luonnonvaraisten eläimienkin varalle. Lisäksi vapaaehtoiset auttavat aktiivisesti.

– Autamme karanneiden loukuttamisessa, etsimisessä, kuljettamisessa, siruttamisessa ja hoitamisessa, Seppänen luettelee.

– Yritämme tehdä eläinten auttamisen ja pelastamisen mahdollisimman helpoksi, jotta kukaan ei jätä niitä omilleen vain siksi, että kokee asian hankalaksi.

Ryhmästä voi kysellä lainaksi loukkuja, kuljetuskoppeja, häkkejä ja muita tarvikkeita, löytöeläimelle kyytiä tai kotihoitopaikkaa Sipoon ja Pornaisten alueella.

Tapaus viime kesältä on hyvä esimerkki ryhmän toimivuudesta. Jenna Seppänen huomasi Paippistentiellä kissan, jonka tunnisti ryhmässä etsityksi karkulaiseksi. Kissa ei antanut ottaa kiinni eikä Seppäsellä ollut loukkua mukanaan.

Hän maanitteli karkulaista ja meni ruohikolle makaamaan. Pian kissa tuli puskemaan ja Seppänen soitti ryhmän toiselle ylläpitäjälle, lähistöllä asuvalle Camilla Tallille, joka toi viidessä minuutissa paikalle loukun ja kissa saatiin kiinni.

– Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin kissa oli takaisin omistajallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Minä ja Suomenlahti: Suomenlahdella työkseen kalastava Mikael Lindholm ilmoittaa jokaisesta saamastaan lohesta merivartiostolle – "Sitten odotellaan puoli tuntia, vaikka kotirantaan matkaa olisi kaksi minuuttia"
 2. Sipoo jatkaa lasten maksutonta ulkoilutusapua kesäkuulle
 3. Niels Haukelandille 1 500 euron tukisumma – "Hän on arvostettu, pitkänlinjan ammattilainen"
 4. Musiikkiopisto jatkaa Sipoossa etänä
 5. Söderkulla skolan oppilaiden suositellaan jatkavan etänä – opettajat yhä karanteenissa
 6. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 7. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 8. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 9. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 10. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 11. Epäily: ryövätty mies jätettiin metsikköön ilman paitaa ja kenkiä – käveli paljain jaloin hakemaan apua nollakelissä
 12. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 13. Toinenkin Sipoonjoen koulun oppilas sairastui koronaan – jo yli 30 oppilasta karanteenissa
 14. Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan tilat aukeavat – osa kirjastoista tavallista laajemmin auki
 15. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.