Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STT: Nukkuvalta naiselta alushousut riisuneen toimittajan tuomio aleni – hovioikeuden mukaan seksuaalirikos ei ollut "vakavimmasta päästä"

Helsingin hovioikeus on lieventänyt 43-vuotiaan toimittajan seksuaalirikostuomiota.

Käräjäoikeus tuomitsi Ari Lahdenmäen marraskuussa 2018 kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei teko ollut "vakavimmasta päästä" ja alensi tuomiota kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen, kertoo STT.

Lahdenmäki pyysi naispuolisen ystävänsä luokseen kesällä 2016 ravintolaillan päätteeksi, koska miehellä oli "huono olo". Nainen lähti asunnolle tueksi ja jäi yöksi.

Aamulla nainen heräsi siihen, että mies kiskoi hänen alushousujaan alas ja mies oli itse alasti ja painautunut häneen.

Hovioikeudessa Lahdenmäki vaati, että syyte ja korvausvaatimukset hylätään tai että ainakin hänelle tuomittu vankeusrangaistus lievennetään sakoksi. Lahdenmäen mukaan hän ei ollut riisunut asianomistajan alushousuja eikä uhrin sukuelin ollut ollut Lahdenmäen nähtävissä.

Hovioikeus piti naisen kertomusta kuitenkin uskottavana. Nainen kertoi, että yritti herättyään kiskoa housuja takaisin ja oli hokenut monta kertaa, että lopeta. Noin minuutin kestäneen tilanteen jälkeen Lahdenmäki kääntyi pois ja nainen poistui asunnosta.

Hovioikeus totesi, että asianomistaja oli unitilansa vuoksi puolustuskyvytön ja tätä tiedotonta tilaa hyväksi käyttäen Lahdenmäki oli alistanut hänet tekonsa kohteeksi.

Lahdenmäki on tuomittu myös aiemmin tapahtuneesta väkivaltaisesta raiskauksesta.

Raiskaus tapahtui syksyllä 2015, jolloin hän vei toisen naisen baari-illan jälkeen tämän kotiin ja pakotti useita kertoja sukupuoliyhteyteen. Helsingin hovioikeus tuomitsi Lahdenmäen käräjäoikeuden tavoin raiskauksesta vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Helsingin Uutiset kertoi marraskuussa 2018 Journalisti-lehden laajasta selvityksestä, jossa useat naiset kertoivat joutuneensa vuosien mittaan Lahdenmäen ahdistelemiksi. Lahdenmäki on tunnettu ja palkittu toimittaja.