Alma Pöysti kuuluttaa pysäkin nyt myös liki jokaisessa bussissa HSL-alueella – "Voin matkustaa rennommin", kiittelee näkövammainen

Ensimmäiset pysäkkikuulutukset tulivat raitiovaunuihin kesällä 2018. Nyt kuulutukset kuuluvat liki kaikissa HSL-alueen busseissa. HSL

Nyt myös kaikissa HSL-alueen busseissa, lukuun ottamatta pieniä lähibusseja, kuulee seuraavan pysäkin kuulutuksena, tiedottaa HSL. Kuulutusten saaminen busseihin, ja jo aiemmin raitiovaunuihin, toteuttaa näkövammaisten pitkäaikaisen toiveen, ja kuulutukset palvelevat myös muita joukkoliikenteen käyttäjiä.

Bussien ja ratikoiden kuulutukset lukee näyttelijä Alma Pöysti. Ääni valittiin vuonna 2015 neljästä eri vaihtoehdosta, joita HSL testasi liikkuvissa kulkuvälineissä yhdessä asiakkaiden kanssa. Loppujen lopuksi ääneksi valittiin asiakkaiden toivomus. Ensimmäiset kuulutukset tulivat raitiovaunuihin kesällä 2018. Ensimmäiset runkolinjojen bussit alkoivat kuuluttaa samana syksynä.

– Olen kulkenut busseilla ja ratikoilla lähes päivittäin yli 40 vuotta. Minun piti ennen kuulutusten tuloa matkustaa erittäin skarppina, jotta osasin jäädä oikealla pysäkillä pois. Nyt voin matkustaa rennommin, kertoo tiedotteessa näkövammainen ja Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n oikeuksienvalvontatoimikunnan jäsen Merja Hanski.

Kuulutukset palvelevat myös muita joukkoliikenteen käyttäjiä kuin näkövammaisia, esimerkiksi ikäihmisiä, lapsia ja matkailijoita.

– Kun kuulutuslaitteistojen laajempi käyttöönotto pääsi alkuun, edessämme oli teknisiä haasteita siitä alkaen, että busseja on yli kahtakymmentä eri mallia ja mallienkin sisällä eroja riippuen valmistusvuodesta, informaatiosuunnittelija Joona Packalén kertoo tiedotteessa.

Vaikka HSL:n liikenne onkin nyt lähes kauttaaltaan kuulutusten piirissä, työ niiden parissa ei pääty. Kuulutus saattaa tulevaisuudessa kertoa myös vaihtoyhteyksistä tai esimerkiksi sen, onko seuraavana vuorossa päätepysäkki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Niin huikea, että sukat pyörivät jaloissa
 2. Bilettäjä palasi korkealle tasolleen – "Kunnossa ei ole ollut mitään vikaa"
 3. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"
 4. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 5. Sipoon rautakausi on vielä mysteeri
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. OK Trianin järjestämä Sipoon ja Porvoon suunnistuskoulun lukukausi alkaa taas – lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset pääsevät opettelemaan kartan ja kompassin käyttöä luonnossa
 8. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 14. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tukiopetuksella paikataan oppimisen korona-aukot – Opetushallitukselta tuntuva avustus
 2. Mustikat mielessä metsään
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 5. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 6. Korona väistelee Sipoota, mutta naapurikunnissa tauti jo leviää
 7. Kalarosvot viihtyvät Sipoonjoen suulla
 8. Sipoo laajentaa koronatestejä lievästi oireileviin – "Soita kuitenkin aina ensin terveyskeskukseen"
 9. Lättähattu puksuttaa kiskoilla taas heinäkuussa – museojunan kyytiin pääsee Nikkilästä kesällä viidesti
 10. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 11. Kalkkirannan pysäköintiongelmalle tulee viimein stoppi: parkkikiekot käyttöön joka päivä ja sakot väärin toimiville
 12. Sipoo perustaa koronan testauspisteen Nikkilän sotetalon pihalle – "Autosta ei tarvitse poistua lainkaan"
 13. Joensuun Tilan Cafe Sibbe sai uudet yrittäjät sipoolaissisaruksista – "Saamme koko ajan toimintaa enemmän auki"
 14. HSL karsii vuoroja Sipoon-liikenteessä – "Toivomme asiakkailtamme ymmärrystä"
 15. Maanviljelijän satopäivän kirja – "Meillekin on suotu paikka auringon alla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.