Alma Pöysti kuuluttaa pysäkin nyt myös liki jokaisessa bussissa HSL-alueella – "Voin matkustaa rennommin", kiittelee näkövammainen

Ensimmäiset pysäkkikuulutukset tulivat raitiovaunuihin kesällä 2018. Nyt kuulutukset kuuluvat liki kaikissa HSL-alueen busseissa. HSL

Nyt myös kaikissa HSL-alueen busseissa, lukuun ottamatta pieniä lähibusseja, kuulee seuraavan pysäkin kuulutuksena, tiedottaa HSL. Kuulutusten saaminen busseihin, ja jo aiemmin raitiovaunuihin, toteuttaa näkövammaisten pitkäaikaisen toiveen, ja kuulutukset palvelevat myös muita joukkoliikenteen käyttäjiä.

Bussien ja ratikoiden kuulutukset lukee näyttelijä Alma Pöysti. Ääni valittiin vuonna 2015 neljästä eri vaihtoehdosta, joita HSL testasi liikkuvissa kulkuvälineissä yhdessä asiakkaiden kanssa. Loppujen lopuksi ääneksi valittiin asiakkaiden toivomus. Ensimmäiset kuulutukset tulivat raitiovaunuihin kesällä 2018. Ensimmäiset runkolinjojen bussit alkoivat kuuluttaa samana syksynä.

– Olen kulkenut busseilla ja ratikoilla lähes päivittäin yli 40 vuotta. Minun piti ennen kuulutusten tuloa matkustaa erittäin skarppina, jotta osasin jäädä oikealla pysäkillä pois. Nyt voin matkustaa rennommin, kertoo tiedotteessa näkövammainen ja Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n oikeuksienvalvontatoimikunnan jäsen Merja Hanski.

Kuulutukset palvelevat myös muita joukkoliikenteen käyttäjiä kuin näkövammaisia, esimerkiksi ikäihmisiä, lapsia ja matkailijoita.

– Kun kuulutuslaitteistojen laajempi käyttöönotto pääsi alkuun, edessämme oli teknisiä haasteita siitä alkaen, että busseja on yli kahtakymmentä eri mallia ja mallienkin sisällä eroja riippuen valmistusvuodesta, informaatiosuunnittelija Joona Packalén kertoo tiedotteessa.

Vaikka HSL:n liikenne onkin nyt lähes kauttaaltaan kuulutusten piirissä, työ niiden parissa ei pääty. Kuulutus saattaa tulevaisuudessa kertoa myös vaihtoyhteyksistä tai esimerkiksi sen, onko seuraavana vuorossa päätepysäkki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Minä ja Suomenlahti: Suomenlahdella työkseen kalastava Mikael Lindholm ilmoittaa jokaisesta saamastaan lohesta merivartiostolle – "Sitten odotellaan puoli tuntia, vaikka kotirantaan matkaa olisi kaksi minuuttia"
 2. Sipoo jatkaa lasten maksutonta ulkoilutusapua kesäkuulle
 3. Niels Haukelandille 1 500 euron tukisumma – "Hän on arvostettu, pitkänlinjan ammattilainen"
 4. Musiikkiopisto jatkaa Sipoossa etänä
 5. Söderkulla skolan oppilaiden suositellaan jatkavan etänä – opettajat yhä karanteenissa
 6. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 7. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 8. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 9. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 10. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 11. Epäily: ryövätty mies jätettiin metsikköön ilman paitaa ja kenkiä – käveli paljain jaloin hakemaan apua nollakelissä
 12. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 13. Toinenkin Sipoonjoen koulun oppilas sairastui koronaan – jo yli 30 oppilasta karanteenissa
 14. Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan tilat aukeavat – osa kirjastoista tavallista laajemmin auki
 15. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.