Sähkön siirtomaksut laskevat kesäkuussa – energiayhtiö arvioi muutoksen tuovan sipoolaisille säästöä 45–80 euroa vuodessa

Energia: Sipoon Energian toimitusjohtajan mukaan siirtomaksuja pystytään alentamaan, koska Sipoon asukasmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti.

Keravan Energian toimitusjohtaja Jussi Lehto, että alunperin yhtiö suunnitteli siirtohintojen alennusta ensi vuoden alusta lähtien. Korona kuitenkin nopeutti prosessia. Sauvo Jylhä

Ulla Yliherne

Sipoolaisten sähkönsiirtomaksut laskevat kesäkuussa. Sipoon Energia ja sen emoyhtiö Keravan Energia ilmoittivat, että siirtomaksuja alennetaan 1. kesäkuuta alkaen.

Sipoossa tämä tarkoittaa keskimäärin 10 prosentin ja Keravalla viiden prosentin laskua. Energiayhtiön laskujen mukaan tämä tarkoittaa sipoolaiselle kerros- tai pientaloasukkaalle, jonka sähkönkulutus on vuodessa 5 000 kilowattituntia, noin 45 euron säästöä vuodessa. Vastaavasti sipoolaiselle sähkölämmittäjälle, jonka sähkönkulutus on vuodessa 18 000 kilowattituntia, säästöä kertyisi energiayhtiön mukaan vajaat 80 euroa vuodessa.

Energiayhtiön toimitusjohtaja Jussi Lehto kertoo, että yhtiön alunperäisenä tavoitteena oli laskea siirtomaksuja tammikuusta 2021 alkaen, mutta tämän keväinen koronavirustilanne aikaisti suunnitelmia.

– Halusimme nopeuttaa hinnanalennuksen aikataulua, koska koronaviruksella on ollut vaikutusta monen asiakkaan talouteen. Toivottavasti tällä muutoksella pystymme omalta osaltamme helpottamaan tilannetta, Lehto sanoo.

Huhtikuussa muutamat sähköyhtiöt ilmoittivat alentavansa tilapäisesti siirtomaksuja. Sipoon Sanomat kysyi tällöin myös Keravan Energian, ja sitä kautta myös Sipoon Energian tilannetta.

– Valmistelut olivat tällöin jo käynnissä, mutta koska asia oli vielä kesken, emme voineet sitä julkisesti kertoa. Kesäkuussa voimaan astuva alennus on toistaiseksi pysyvä, ei siis tilapäinen muutos, Lehto huomauttaa.

Kasvavat asukasmäärät vaativat myös investointeja.

Lehdon mukaan siirtomaksuja pystytään alentamaan, koska Sipoon asukasmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Vuodesta 2015 lähtien Sipoon Energian asiakasmäärät ovat kasvaneet 12 prosentilla ja siirrettävän energian määrä 35 prosentilla.

– Toisaalta kasvavat asukasmäärät vaativat myös investointeja esimerkiksi säävarman verkon eteen.

Lehdon mukaan Sipoon ja Keravan sähkönsiirtohintoja ei voi verrata keskenään, koska alueet ovat rakenteeltaan erilaiset.

– Kerava on kompakti kaupunkialue, jossa sähköverkko on nykyisin jo lähes kokonaan kaapeloitu. Sipoo on puolestaan maaseutumainen, harvaan asuttu alue, jossa sähköverkko on vielä pääosin ilmajohtoa, Lehto sanoo.

Sähköverkon kunnossapito ja kehittäminen rahoitetaan asiakkaiden maksamilla sähkön siirtomaksuilla.

Sähkölasku koostuu siirtomaksun lisäksi sähkön myynnistä eli sähköenergiasta. Sähköenergian kuluttaja voi kilpailuttaa, mutta sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen yhtiö. Yhtiöitä, ja sitä kautta siirtomaksuja, valvoo Energiavirasto.

Sipoon Energia maksoi vuosina 2017 ja 2018 konserniavustusta emoyhtiölle Keravan Energialle miljoona euroa. Se on reilu 11 prosenttia Sipoon Energian noin 8,8, miljoonan euron liikevaihdosta.

– Konserniavustukset ovat yhtiön sisäistä, laillista verosuunnittelua. Niillä ei ole tekemistä nyt tehtäviin sähkönsiirtomaksujen hinnanmuutoksiin, Lehto sanoo.

Raivaustöitä Sipoossa

Sipoon Energia raivaa kaikki Sipoossa kulkevat ilmajohtoverkot sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi viiden vuoden välein.

Sipoossa ilmajohtoverkkoa on 1 270 kilometriä, Keravalla enää 62 kilometriä.

Raivaustöistä vastaavat metsurit.

Vuonna 2020 raivausvuorossa on Paippinen, jossa töitä tehdään toukokuusta syksyyn.

Sipoon Energian tiedotteen mukaan syksyllä raivaus jatkuu Sipoon saaristossa Söderkullalandetin, Norrkullalandetin, Möholmenin, Bärgarholmenin, Skutholmenin, Sandholmenin, Majholmenin, Hindersholmenin, Fårholmenin, Hamnholmenin ja Skyttenskärin ympäristössä.

Vuonna 2021 raivaustöitä tehdään muun muassa Boxin, Hangelbyn ja Kalkkirannan alueilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Omatoimisen suunnistamisen lisäksi tarjolla on nyt ohjattua toimintaa – "Harjoitusten jälkeen rastit jätetään maastoon viikoksi"
 2. Sipoon kirjastot avaavat ovensa maanantaina – näin korona muutti käytäntöjä
 3. Nikkilän sairaalan pimeä historia kääntyi suomeksi – alkuperäisteosta myyty jo yli 100 kappaletta
 4. Bilettäjä lähetti voittoterveiset Talmaan – Suomenhevostamma oli yhtä vahva kuin ennenkin paluukisassaan
 5. Itä-Uudellamaalla oli yli 100 kertaa asiaa sosiaaliasiamiehelle – nämä asiat herättivät kyselyitä
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Uimakausi alkoi jo Pilvijärvellä
 9. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 12. Maiju on yksi Sipoon koronakevään uusista ylioppilaista – "Onhan se tuntunut epäreilulta, että juhlia joutuu siirtämään"
 13. Sipoo avasi pesupaikat – mattopyykille pääsee taas
 14. Parhaita ehdotuksia valitessaan sipoolaisäänestäjät kannattivat perinteistä keskuspuistoa – "Neljän kärki on erittäin tasainen"
 15. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.