Vuoden 1995 Jukola juostaan uudelleen Sipoossa ja Keravalla – "Hullua ei tarvitse kahdesti yllyttää"

Suunnistus: Naiset ja miehet kirmaavat nostalgisissa tunnelmissa

Keravan ja Sipoon Jukola on ikimuistoinen suunnistustapahtuma vuodelta 1995 ja aivan ainutlaatuista on, että tällainen yön juhla toistuu miesten uudelleen juoksuna kello 23 lauantaina 13.6. Sipoossa.

Kyseessä on kutsukilpailu alkuperäisillä radoilla, rastipisteillä ja hieman päivitetyllä vuoden 1995 kartalla.

– Kerava-Sipoo-Jukolasta on 25 vuotta, joten juhlavuoden kunniaksi meillä oli tarkoitus juosta vanhoja ratoja oman seuran porukalla. Ajatus meni kuitenkin pidemmälle ja päätimme järjestää kutsukilpailun, kun vielä useampi kumppani lähti tähän mukaan rakkaudesta lajiin, tapahtuman idean isä Mikko Reitti kertoo.

Ja miesten ohella myös naiset juoksevat uudelleen vanhan Jukola-tapahtuman maastoissa Sipoossa. Venlojen viestin uudelleen juoksu alkaa perjantaina kello 13, ennen miesten koitosta lauantaina.

Kerava Sipoon Jukola juostiin aikoinaan erittäin hienolla ja suunnistuksellisesti vaativalla Gillerbergetin alueella, joka kuuluu nykyisin Sipoonkorven kansallispuistoon. Kilpailukeskus oli Hindsbyn kylässä Sipoossa.

Koronaepidemian takia uudelleenjuoksun joukkuemäärä on tarkkaan rajattu. Mukaan on kutsuttu Suomen kymmenen kärkiseuraa ja naisten maajoukkue. Vallitsevat suositukset on otettu muutenkin huomioon.

– Yleisöllä ei ole pääsyä kilpailukeskukseen eikä paikalla ole palveluja, Reitti kertoo.

Kilpailu juostaan kuten Jukola oikeastikin – viestinä läpi yön. Kerava–Sipoo Jukolassa viestin kokonaispituus on 74,8 kilometriä, kuten silloin 25 vuotta sitten, kun miesten kisan voitti norjalainen NTHI vajaan yhdeksän tunnin mittaisella kokonaispuristuksella.

Tapahtuman järjestäjinä ovat Oikea Reitti Oy ja OK Trian.

Erityistä tapahtumassa on myös sen televisiointi. Naisten ja miesten kisojen uudelleen juoksujen vaiheita voi seurata ISTV:n kautta.

Mikko Reitti on Itä-Uudenmaan suunnistusseuran OK Trianin toiminnanjohtaja ja Oikea Reitti Oy:n toimitusjohtaja. Reitti on aikaisemminkin järjestänyt erilaisia urheilutelevisiointeja, mutta Jukolan uudelleen juoksu on hänellekin - idean isälle - jotain aivan uutta. Reitti sai uudenlaisen idean, kun koronavirukseen liittyvät toimenpiteet purivat vähän joka puolella.

– Kun kaikki urheilutoiminta oli nollissa ja tuli tieto, että tämän vuoden Jukolaakaan ei järjestetä.

Kun Reitti sai idean uudelleen juoksusta, hänellä riitti paljon kannustajia ja yhteistyön tarjoajia ympärillään.

– Sitten mietittiin, että vähänkö tämä olisi hienoa. Minut tuntevat tietävät, että sitä hullua ei tarvitse kahdesti yllyttää.

Vaikka tänä kesänä suunnitelmien mukaan ei järjestetäkään vajaat 20 000 kilpailijaa keräävää Jukolan viestiä Rovaniemellä, niin mahdollisesti kymmeniätuhansia tv-katsojia kerääntyy seuraamaan Jukolan 1995 uudelleen juoksua Sipoosta.

Koko uudelleen juoksun mahdollistava kulmakivi on Kaukametsäläisten tuki sille. Kaukametsäläiset on Jukolan viestin perustaja- ja omistajayhteisö. Kaukametsäläiset on hyväksynyt uudelleen juoksun järjestämisen.

– Nämä uudelleen juoksut eivät korvaa millään tavoin Jukolaa, mutta haluamme tuoda näin huippusuunnistajia esille, Reitti sanoo.

Suunnistusseura OK Trianille uudelleen juoksut tarkoittavat työtä ja tuloja, joilla voidaan rahoittaa toimintaa korona-aikanakin.

Tapahtuma on kerännyt jo nyt mukavasti yhteistyökumppaneita, jotka haluavat tarjota asiakkailleen näkyvyyttä viestin televisioinnin kautta, Reitti tietää.

Samalla Reitti on päässyt harjoittamaan elinkeinoaan, jota pyörittäessään hän on aikaisempina vuosina tehnyt paljon yhteistyötä suunnistusväen kanssa.

Yksi merkki tapahtumaan liittyvästä kiinnostuksesta on sekin, että sosiaalisessa mediassa on ollut pohdintoja siitä, miten tämän päivän huippusuunnistajien ajat vertautuvat vuoden 1995 kärkikilpailijoihin.

Vaikka moni asia onkin uudelleen juoksussa kuin ennen vanhaan, niin täysin vertailukelpoisia loppuajat eri vuosikymmeniltä eivät tule olemaan, Reitti muistuttaa.

Esimerkiksi sääolosuhteita ei ole mahdollista toistaa sellaisinaan ja lajiin liittyvien välineiden kehityksen hyödyntämistä ei kielletä, esimerkiksi otsalamppuja, jotka toimivat tänä päivänä paremmin kuin vuonna 1995.

Joka tapauksessa keskustelu aiheen ympäriltä ja siihen liittyvät veikkailut ovat vain hyvästä, Reitti pohtii.

– Olemme positiivisesti yllättyneitä uudelleen juoksuun liittyvästä kiinnostuksesta.

Osallistumisoikeus on vain kutsutuilla joukkueilla, joita ovat miesten kisassa Helsingin Suunnistajat, Tampereen Pyrintö, Paimion Rasti, Kalevan Rasti, Hiidenkiertäjät, Turun Metsänkävijät, Lahden Suunnistajat -37, Ikaalisten Nouseva-Voima, MS Parma, Angelniemen Ankkuri, Lynx ja naisten maajoukkue.

Kilpailukutsussa todetaan, että hyvän hengen mukaan vanhojen Jukola 1995 karttojen tutkiminen on kielletty ennen tapahtumaa.

Tiesitkö tämän vuoden 1995 Sipoon Jukolasta? Voittajaksi kruunattiin kaikkein hitain, hillomunkkeja myytiin vajaat 15 000 ja postikortit kävivät kaupaksi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut